OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Walka o parmezan

2 maja 2002

Włosi są na tyle przywiązani do swojego produktu, że udało im się zdobyć wyłączność na markę sera parmezan. Okres ochronny potrwa przynajmniej dwa lata. Później trzeba będzie na nowo się starać o przedłużenie decyzji.

Co to oznacza dla wszystkich producentów spoza Parmy? Otóż, będą oni musieli zmienić nazwy swoich serów oraz umieścić informację o tym, że są one robione na wzór włoskiego oryginału.

* * * * 

Parmezan – Parmigiano Reggiano – nazwa pochodzi od miasta Parmy, gdzie wyprodukowano go po raz pierwszy. Zaliczany do serów półtłustych, dojrzewających, twardych. Spożywa się go w postaci tartej, jako dodatek do zup i potraw z ciasta. Na wzór parmezanu produkowane są np. parmesao w Brazylii i parmesan w Kanadzie.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę