Zachodnie koncerny zdominują nasz rynek?

13 stycznia 2004
Kłopoty polskich firm spożywczych z wypełnieniem od 1 maja unijnych norm sanitarnych spowodują, że lwią część najbardziej intratnych segmentów przemysłu mleczarskiego i mięsnego opanują zachodnie koncerny spożywcze - uważa "Rzeczpospolita".

Już dziś około 90 proc. serów pleśniowych, 80 proc. jogurtów i 60 proc. serów topionych sprzedawanych w naszym kraju pochodzi z przedsiębiorstw należących do unijnych potentatów, takich jak holenderska Campina czy francuski Danone. A to najbradziej dochodowa część przemysłu mleczarskiego - pisze dziennik.

Gazeta zauważa, że tam, gdzie zyski są mniejsze, jak przy produkcji masła czy mleka w proszku, udział polskich producentów jest na razie większy - wynosi około 70 procent.

Wśród producentów wyrobów mięsnych zachodni potentaci także zajmują pierwsze miejsca. Wiele wskazuje, że po pierwszym maja zagraniczne koncerny zdecydowanie powiększą swoje udziały w naszym rynku, bo zamkniętych zostanie wiele polskich zakładów, które przespały swoją szansę albo nie były w stanie przygotować się do spełnienia warunków Unii - pisze "Rz". Szczegóły - w artykule "Mleko się wylało".


POWIĄZANE

Od 7 stycznia 2021 OSM Piątnica powraca z intensywną kampanią promocyjną „Śniada...

Jak donosi Assolatte nabiał stał się numerem 1 w koszyku zakupowym Włochów w okr...

W dniu 28 grudnia br. weszły w życie nowe obostrzenia związane z pandemią COVID-...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę