Nawozy potasowe

7 marca 2005

We wzroście, rozwoju i plonowaniu roślin uprawnych podstawową rolę odgrywa jeden z makroskładników – potas. Reguluje on gospodarkę wodną roślin, powoduje że transport asymilatów jest intensywniejszy, poprawia właściwości tkanek, korzystnie wpływa na wykorzystanie światła przez rośliny, wzmacnia odporność na choroby, zwiększa mrozoodporność, dzięki potasowi warzywa łatwiej są przechowywane oraz wpływa na wzrost zawartość witaminy C.

Ponieważ niewielka ilość potasu zawarta w glebach jest dostępna dla roślin, orientacyjny wskaźnik tzw. potas wymienny umożliwia określenie ilości tego makroskładnika dostępnego dla roślin.

W uprawnej warstwie gleby, czyli 0-20 cm, na powierzchni 1 hektara ilość tej formy potasu wynosi od 150 kg do 800 kg.

W glebach piaszczystych i torfowych występują najmniejsze ilości potasu wymiennego, bogatsze w ten składnik są gleby gliniaste, a największą zasobność wykazują lessy i mady. Wśród gleb uprawnych przeważają gleby lżejsze, które zawierają mało potasu wymiennego.
Ciągły dostęp potasu dla roślin zapewnia przenikanie go, w miarę pobierania przez rośliny, do roztworu glebowego w formie związanej z cząstkami gleby, które tworzą tzw. glebowy kompleks sorpcyjny.

Rośliny warzywne charakteryzują się dużym zapotrzebowaniem na potas. Wskazują na to ilości potasu pobieranego z pól wraz z plonem, przez tę grupę roślin uprawnych:


gatunek

plon t/ha

pobranie kg K/ha

Burak ćwikłowy

40

173

Cebula

40

150

Fasola szparagowa

12

64

Groch

5

38

Kalafior

30

125

Kalarepa

20

135

Kapusta biała

70

250

Kapusta czerwona

50

290

Kapusta włoska

35

232

Marchew

40

165

Ogórek

30

66

Pomidor

20

62

Por

30

140

Rzodkiew

20

84

Sałata

25

91

Seler

30

247

Szparag

6

87

Szpinak

10

33


Wynika z tego, że są gatunki roślin warzywnych , które w małym plonie gromadzą dużo potasu, są to: seler, kapusta włoska, cebula, por, burak ćwikłowy, kalarepa, szparag. Te, które pobierają z gleby dużo potasu wraz z dużym plonem to: kapusta biała, kapusta czerwona. Ponieważ w glebach lżejszych występują mniejsze ilości potasu wymiennego niż wymagają tego rośliny warzywne należy pamiętać o systematycznym kontrolowaniu zasobności gleb w ten składnik. Następnie poprzez nawożenie należy doprowadzić do właściwej ilości potasu w wierzchniej warstwie gleby w zależności od zapotrzebowania uprawianego gatunku.

Zawartości standardowe potasu w wierzchniej warstwie gleby dla roślin warzywnych uprawianych w polu wg Metody Uniwersalnej:


  

gatunki

100 – 120 mg/dm3 gleby

- groch na zielono
- rzodkiewka
- szpinak
- sałata
- rzodkiew

130 – 160 mg/dm3 gleby

- fasola szparagowa
- kalarepa
- pietruszka
- marchew wczesna
- koper
- czosnek

160 – 190 mg/dm3 gleby

- ogórek
- burak ćwikłowy
- cebula
- por
- kapusta czerwona
- kapusta włoska
- kapusta pekińska
- kalafior wczesny
- marchew wczesna i późna

190 – 220 mg/dm3 gleby

- pomidor
- seler
- kapusta średnia i późna
- kalafior średni i późny
- rabarbar


Program nawożenia ustala się na podstawie określenia zasobności uprawnej warstwy gleby w potas oraz zapotrzebowania uprawianego gatunku na ten składnik. Na ogół nawozy potasowe stosuje się jesienią, można je wtedy dokładniej wymieszać z uprawną warstwą gleby. Wiosną nawozy potasowe stosuje się przeważnie pod rośliny wysiewne lub wysadzane później, wtedy zabieg można wykonać z 10-14 dniowym wyprzedzeniem. Ponowne stosowanie nawożenia może być zalecane w przypadku wczesnego zauważenia objawów niedoboru potasu u roślin.


POWIĄZANE

Jak podaje ARiMR do 17 sierpnia wypłacono rolnikom łącznie 1,79 mld zł z tytułu ...

Producenci trzody chlewnej, którzy chcą ubiegać się o dofinansowanie do 50 proc....

Kilkunaście organizacji związanych m.in. z produkcją rolną i sadowniczą oraz pol...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę