aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Dynia na paszę

25 września 2003

W rolniczej gminie Widawa do łask wracają dynie, które dobrze znoszą suszę. Dlatego uprawia ja coraz więcej rolników. W tym sezonie stanowią one podstawę wyżywienia bydła i trzody chlewnej w wielu gospodarstwach, a to pozwala na oszczędzanie zapasów siana i zbóż na okres zimowy.

Kilkadziesiąt lat temu dynia była cenioną rośliną, przy małych nakładach dawała obfity plon. Ze względu na problem z przechowywaniem rolnicy rezygnowali jednak z tej uprawy. Teraz przy dużych problemach z paszami, szczególnie w trakcie suszy, dynia wraca do łask. Tym bardziej, że roślina ta najlepiej czuje się na glebie, na której nic innego nie chce rosnąć. 
 
Dynia pastewna dorasta do kilkudziesięciu centymetrów średnicy i osiąga 30-40 kg wagi. Ma dużą zawartość miąższu, dzięki czemu jest kaloryczniejsza od domowej odmiany dyni. 
 
Od lipca do końca grudnia w tym gospodarstwie stanowi podstawę wyżywienia bydła i trzody chlewnej. Dynię jedzą tu nawet kury i kaczki. Nasiona dyni wysiewa się w dwumetrowych odstępach między rzędami. Plon z jednego hektara to około 50 ton.


POWIĄZANE

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Kazachstan planuje rozpocząć produkcję mieszanek paszowych z surowców alternatyw...

21 września, w Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach, Mazowiecki Ośrod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę