aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Króliczy krach

31 marca 2009
W ubiegłym roku wiele ferm króliczych na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku splajtowało. Tak niskich cen nie było od kilkunastu lat. Hodowcy mówią krótko – to krach.
Główną przyczyną jest niska cena: około 4 zł za kilogram. To prawie dwa razy mniej niż przed rokiem.

Wprawdzie pasze również staniały ale tylko o kilkanaście procent. Na dodatek ich jakość się pogorszyła.

Dziś mięso królicze z Polski trafia do Niemiec, Holandii i Włoch, interesują się nim też Czesi. U nas przegrywa jednak ceną z chińskimi królikami.


POWIĄZANE

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Kazachstan planuje rozpocząć produkcję mieszanek paszowych z surowców alternatyw...

21 września, w Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach, Mazowiecki Ośrod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę