Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

Mączki do spalenia?

12 listopada 2003

Od kilku dni obowiązuje zakaz stosowania maczek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Pojawił się wiec problem co zrobić z odpadami poubojowymi. Spalać czy nie spalać- oto jest pytanie.

Najprościej byłoby je właśnie spalać. ale w Polsce są tylko trzy zakłady, które się tym zajmują. Dlatego jest to bardzo kosztowne, a przy tym niebezpieczne dla środowiska. Jakie są inne możliwości zagospodarowania odpadów?

Związek Importerów i Eksporterów mięsa domaga się innych rozwiązań. - Można je wykorzystywać po odpowiednim uszlachetnieniu i przetworzeniu jako materiały do urzyźniania gleb, materiał kompostowy, energetyczny - mówi Stanisław Zięba z Polskiego Związku Eksporterów i Importerów Mięsa. Jednak zdaniem Głównego Lekarza Weterynarii takie propozycje do końca nie rozwiążą problemu. - Nie unikniemy magazynowania mączki - twierdzi Piotr Kołodziej.

Ale na rynku pojawiają się już pionierzy, którzy z powodzeniem wprowadzają nowe rozwiązania. - Technika polega na tym, że odpad poubojowy jest poddawany fermentacji w wyniku czego otrzymujemy biogaz, który zasila urządzenia do produkcji energii elektrycznej wykorzystywanej później w zakładzie - mówi Wojciech Łukaszek - z firmy Ekoenergoterm.

Aby założyć taką instalację trzeba ponieść spore nakłady finansowe. Cała linia technologiczna dla zakładu produkującego około 50 ton odpadów dziennie kosztuje 15 mln zł.


POWIĄZANE

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów pozytywnie zaopiniował plany fuzji firm ...

Od jakości kiszonki z kukurydzy, którą jedzą krowy zależy ich zdrowie oraz ilość...

W odpowiedzi na wystąpienie Zarządu KRIR z 17 czerwca 2020 r., o umożliwienie ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę