Mniej barwników do pasz

30 stycznia 2003

Komisja Europejska chce ograniczyć poziom barwników dodawanych do pasz zwierzęcych.

Chodzi głównie o te używane na kurzych fermach, dzięki którym jaja mają odpowiedni kolor. Do tej pory sądzono, że pigmenty używane do barwienia żywności są obojętne dla ludzkiego zdrowia. Jednak ostatnie badania pokazują, że mogą one wywoływać np. problemy ze wzrokiem. Komisja przyjęła już odpowiednią dyrektywę, ograniczającą dodawanie barwników. Zaakceptował ją także Stały Komitet Weterynaryjny.


POWIĄZANE

9 września 2019 r. Zarząd KRIR przekazał opinię dotyczącą projektu rozporządzeni...

W ofercie firmy De Heus pojawiły się dwa nowe konserwanty do zabezpieczania dawe...

W MRiRW odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Odbudowy Suwerennośc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę