Mniej barwników do pasz

30 stycznia 2003

Komisja Europejska chce ograniczyć poziom barwników dodawanych do pasz zwierzęcych.

Chodzi głównie o te używane na kurzych fermach, dzięki którym jaja mają odpowiedni kolor. Do tej pory sądzono, że pigmenty używane do barwienia żywności są obojętne dla ludzkiego zdrowia. Jednak ostatnie badania pokazują, że mogą one wywoływać np. problemy ze wzrokiem. Komisja przyjęła już odpowiednią dyrektywę, ograniczającą dodawanie barwników. Zaakceptował ją także Stały Komitet Weterynaryjny.


POWIĄZANE

Duży chiński producent paszy dla zwierząt Tangrenshen przekazał we wtorek, że te...

Resort rolnictwa zaproponował przesunięcie obowiązywania zakazu stosowania pasz ...

Szwedzcy hodowcy koni odebrali pierwsze transporty siana przekazanego im przez p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę