aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wymagania jakościowe dla suszu paszowego i ogólne wymagania dla zielonki na susz

10 sierpnia 2001

Ustawa zabrania wykorzystywania do produkcji suszu zielonki o wilgotności niższej niż 30% oraz zielonki na susz, z której zostały zebrane nasiona. 
Natomiast susz paszowy, do produkcji którego stosowane będą dopłaty bezpośrednie, powinien się charakteryzować:

  • barwą zieloną, swoistym zapachem dla suszu z zielonek, bez objawów pleśni, 
  • wilgotnością nie wyższą niż 12% dla suszu w postaci mączki oraz 14% dla suszu w postaci brykietów, granul, balotów i sieczki,
  • zawartością białka ogólnego nie niższą niż 15%,
  • zawartością włókna surowego nie większą niż 26% w suchej masie suszu i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie solnym, powstałego w wyniku spalenia suszu, nie większą niż 3,5%.

POWIĄZANE

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Kazachstan planuje rozpocząć produkcję mieszanek paszowych z surowców alternatyw...

21 września, w Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach, Mazowiecki Ośrod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę