Adama_Spyrale_1-31.05.21

Zioła

18 października 2002
Stosowanie ziół w żywieniu zwierząt wynika nie tylko z preferencji smakowych zwierząt, ale również z ich wpływu na organizmy zwierząt – najczęściej leczniczego. Dokładniejsza znajomość składu chemicznego i działania poszczególnych substancji na organizm zwierzęcia umożliwia bardziej racjonalne stosowanie ziół. Często wykorzystywane są pozostałości z przerobu ziół na preparaty lecznicze. Rośliny lub ich części zwierają wiele różnych substancji aktywnie odziaływujących na organizmy zwierząt. 

Dla przykładu wymienić można:

  • garbniki (rdest ptasi, kora dębu, pięciornik gęsi), które poprzez zmniejszenie przepuszczalności błon śluzowych mogą działać przeciwbiegunkowo. Mają też działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. 
  • saponiny (ziele tymianku, kwiaty nagietka) pobudzające trawienie. Mogą też rozpuszczać czerwone krwinki. U przeżuwaczy w wyniku obecności saponin w paszach, na skutek zmniejszania napięcia powierzchniowego w żwaczu tworzy się piana, która uniemożliwia odbijanie gazów i może prowadzić do wzdęć.
  • flawonidy (rumianek, dziurawiec, czosnek, kozieradka) są naturalnymi przeciwutleniaczami. Działają też rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Mają właściwości przeciwzapalne. 

To tylko niektóre przykłady związków zawartych w ziołach i ich działania. Zwykle są to mieszaniny różnych substancji. Ich działanie zależy od budowy chemicznej, koncentracji w roślinie. Znając rodzaj i zawartość tych składników można mieszać surowce zielarskie w taki sposób aby otrzymać pożądany efekt. 

Z najnowszych danych wynika, że przy pomocy wyciągów z ziół możliwe jest dezaktywowanie niektórych mykotoksyn (trichoteceny, ochratoksyna). 

Zioła nie są jednakowo pobierane przez zwierzęta. Świnie chętnie jedzą owoce jałowca, korzeń żywokostu, mniszka lekarskiego. Ptaki natomiast preferują krwawnik pospolity, lebiodę i gorczycę. Przez dodatek ziół do niektórych pasz można znacznie poprawić ich wyjadanie. Tak dzieje się np. przy dużym udziale żyta w mieszankach dla świń i wprowadzenia tam czosnku, kłączy perzu lub ziela krwawnika. 

Wiele jest ciągle niewiadomych dotyczących zawartych w ziołach związków i ich działania na organizm, a przez to na wyniki produkcyjne. Mało ciągle wiemy o pozostałościach niektórych substancji w tkankach i jaki wpływ mogą mieć na smak mięsa lub jaj. Niełatwo także określić ich jednoznaczny wpływ na procesy rozrodcze u zwierząt. Pomimo to na rynku są dostępne zioła i ich mieszanki przeznaczone dla zwierząt. 


POWIĄZANE

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów pozytywnie zaopiniował plany fuzji firm ...

Od jakości kiszonki z kukurydzy, którą jedzą krowy zależy ich zdrowie oraz ilość...

W odpowiedzi na wystąpienie Zarządu KRIR z 17 czerwca 2020 r., o umożliwienie ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę