Żywienie trzody chlewnej

24 grudnia 2015

Od kilku lat na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu świń. Od pewnego czasu głośno mówi się
o powrocie używania tych surowców w produkcji trzody chlewnej. Nie wiemy jednak dokładnie kiedy to nastąpi i dlatego musimy w dalszym ciągu wybierać  spośród alternatywnych surowców wysokobiałkowych.

Najpopularniejszym surowcem podnoszącym poziom białka w mieszankach paszowych jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Nie wszyscy jednak wiedzą o ograniczeniach
w użyciu poekstrakcyjnej śruty sojowej w bilansowaniu receptur paszowych związanych
z czynnikami antyżywieniowymi w niej zawartych i wyszczególnionych w poniższym schemacie.

 

Czynniki antyżywieniowe w produktach sojowych

Nie będziemy się  rozpisywać nad negatywnym wpływem poszczególnych czynników antyżywieniowych na procesy trawienne. Należy jednak  pamiętać,  iż poekstrakcyjna śruta sojowa nie może być wykorzystywana w bilansowaniu mieszanek paszowych bez ograniczeń ze względu na zbyt duża zawartość czynników antyżywieniowych.
Ograniczenia te w szczególności dotyczą świń młodych – prosiąt ssących i warchlaków. Żywieniowcy dla tych grup zwierząt nie zalecają komponowania mieszanek
z udziałem poekstrakcyjnej śruty sojowej lub tylko jej nieznaczny udział  tj. 3-5 %.
W paszach dla młodzieży należy posiłkować się innymi surowcami wysokobiałkowymi pozbawionych czynników antyżywieniowych, charakteryzujących się wysokim współczynnikiem strawności, dużą wartością biologiczną białka i smakowitością.
Do surowców takich zaliczamy:
1. mączki rybne
2. produkty mleczne
3. plazmę krwi i hemoglobinę
4. produkty zawierające białko ziemniaczane (koncentrat białka ziemniaczanego)
5. przetworzoną śrutę sojową ( HP300, koncentrat białka sojowego, izolat białka sojowego)

HP 300
Godnym polecenia produktem dla prosiąt i warchlaków,który posiadamy w swojej ofercie, jest produkt na bazie białka sojowego o nazwie HP 300 firmy Hamlet-Protein.
Białko zawarte w tym produkcie charakteryzuje się wysoką wartością biologiczna - 80%, 
jak również wysoką strawnością – 93%.
Pełny skład preparatu HP 300 znajduje się na stronie www.agsol.pl/  ( w zakładce HP 300 odnośnik pobierz atest).
Procesy technologiczne produkcji HP 300 spowodowały znaczny spadek , a w niektórych przypadkach prawie całkowite wyeliminowanie czynników antyżywieniowych.

Tabela 1.
Zawartość inhibitora trypsyny, białka antygenowego oraz strawność soi i produktów sojowych

Jak wynika z danych zawartych w tabeli 1 poziom inhibitora trypsyny w HP 300 jest 2-3 krotnie niższy w porównaniu z poekstrakcyjną śrutą sojową, a zawartość białka antygenowego jest śladowa.
Biorąc pod uwagę powyższe fakty należy stwierdzić, iż preparat HP 300 jest doskonałym produktem do sporządzania mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków, a jego procentowy udział wynosić powinien:

1. prosięta ssące – 1-7 kg masy ciała – 10-20 %
2. odsadzenie-  6-9 kg masy ciała- 10-20 %
3. po odsadzeniu-  8-12 kg masy ciała-   5-15 %

Doświadczenia duńskie wskazują, iż zastosowanie preparatu HP 300 w mieszankach spowodowały znaczne ograniczenie występowania biegunek u prosiąt, pasza była chętnie pobierana, a wyniki produkcyjne uległy znacznej poprawie.

Tabela 2.
Wpływ preparatu HP 300 na wyniki produkcyjne w odchowie prosiąt.

                                                                    bez HP 300                   + HP 300
Dzienny przyrost do 30 kg (g/dzień)                       413                            458
Wiek osiągnięcia 30 kg (dni)                                       86                             78
Upadki (%)                                                                   5                            2,2


Podsumowanie
Nasze spostrzeżenia dotyczące tego produktu są zgodne z wynikami badań  duńskich i potwierdzają celowość użycia preparatu HP 300 w komponowaniu mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków.
Producenci używający tego produktu mają o wiele mniej problemów
z odchowem prosiąt i warchlaków, a koszty leczenia weterynaryjnego wyraźnie maleją.
Reasumując produkt firmy Hamlet-Protein jest godny polecenia wszędzie tam gdzie produkuje się prosięta i warchlaki. HP 300 stanowi alternatywę lub uzupełnienie dla takich surowców jak mączki rybne, produkty z krwi (plazma, hemoglobina) czy też produkty mleczne.


          Zastanawiałeś się czy mieszać pasze?

          Korzyści mówią same za siebie:

       -niższe koszty produkcji

       -większe przyrosty zwierząt

       -lepsza zdrowotnośc stada

       -mniejsze zużycie paszy


          Zadzwoń na naszą infolinię a pomożemy Ci przejść na samodzielną produkcję pasz:

                        661 062 062

 

                      P.W."Agsol"Sp.J.
                      Z.Wróbel &A.Wielgus
                      Ul.Wójczańska 17
                      28-133 Pacanów
                      woj.świętokrzyskie
                     phone/fax:+48 41 376 53 40
                                       +48 41 376 52 90
                     mobile:+48 601 956 541                                                                                                              
                                          607 914 007
                     e-mail biuro@agsol.pl
                            www.agsol.pl


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wystąpienie Zarządu KRIR z 17 czerwca 2020 r., o umożliwienie ro...

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych 17 czerwca 2020 r. zwrócił się do Ministra R...

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił 11 maja 2020 r. do Ministra Rolnict...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę