A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Cukier w górę?

7 października 2002

Niewykluczone, że w najbliższych tygodniach czekają nas podwyżki cen cukru w sklepach. I to w sytuacji, kiedy na tym rynku nic niezwykłego się ostatnio nie wydarzyło. Ani gwałtowne załamanie produkcji, ani zdecydowany spadek plonów buraków cukrowych – komentuje "Gazeta Prawna".

Na wzrost cen cukru będzie miała wpływ ustawa o rynku cukru, która zobowiązuje wszystkich producentów, importerów, hurtowników i właścicieli sklepów do sprzedaży cukru na rynku krajowym po cenach wyższych niż cena interwencyjna, która wynosi 1,80 zł plus VAT. To oznacza w praktyce wprowadzenie w naszym kraju ceny minimalnej na cukier – pisze w "GP" Zbigniew Maciąg.

Nasz rynek cukru nie jest już rynkiem wolnym, lecz silnie regulowanym. Rozwiązania przyjęte w ostatnim czasie jeszcze bardziej oddaliły go od zasad wolnej konkurencji – twierdzi komentator "GP", dodając, że najgorzej na tym wszystkim wyjdą klienci, którym przyjdzie drożej płacić za cukier.


POWIĄZANE

Pierwszy rok działań w ramach Akademii Agrihandler (Akademia Trawy) za nami. Głó...

Sławkowo, 24 maja 2023 roku – Bayer prezentuje nowości w ofercie rzepaku odmiany...

ARiMR,24 maja rozpoczęła kolejny nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę