aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Cukier w górę?

7 października 2002

Niewykluczone, że w najbliższych tygodniach czekają nas podwyżki cen cukru w sklepach. I to w sytuacji, kiedy na tym rynku nic niezwykłego się ostatnio nie wydarzyło. Ani gwałtowne załamanie produkcji, ani zdecydowany spadek plonów buraków cukrowych – komentuje "Gazeta Prawna".

Na wzrost cen cukru będzie miała wpływ ustawa o rynku cukru, która zobowiązuje wszystkich producentów, importerów, hurtowników i właścicieli sklepów do sprzedaży cukru na rynku krajowym po cenach wyższych niż cena interwencyjna, która wynosi 1,80 zł plus VAT. To oznacza w praktyce wprowadzenie w naszym kraju ceny minimalnej na cukier – pisze w "GP" Zbigniew Maciąg.

Nasz rynek cukru nie jest już rynkiem wolnym, lecz silnie regulowanym. Rozwiązania przyjęte w ostatnim czasie jeszcze bardziej oddaliły go od zasad wolnej konkurencji – twierdzi komentator "GP", dodając, że najgorzej na tym wszystkim wyjdą klienci, którym przyjdzie drożej płacić za cukier.


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę