aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czy warto przechowywać zboża?

15 marca 2004

Po akcesji Polski do Unii Europejskiej nie będzie dopłat do skupu zbóż, a działania interwencyjne na rynku zbóż będą prowadzone zgodnie z zasadami unijnymi.

W przypadku Polski zakupami interwencyjnymi objęte będą pszenice zwyczajne, żyto, jęczmień i kukurydza. Skup w krajach UE o strefie klimatycznej zbliżonej do polskiej jest prowadzony w okresie od 1 listopada do 31 maja każdego roku. Zakup interwencyjny realizowany jest przy zastosowaniu dwóch sposobów:

  • sposób pierwszy zakłada, że oferowane zboże przed jego przejęciem na zapasy interwencyjne UE jest dostarczane przez oferenta do magazynu interwencyjnego; w przypadku gdy magazyn wyznaczony przez agencję położony jest dalej niż najbliższe centrum oferent otrzymuje zwrot kosztów transportu;
  • sposób drugi zakłada, że oferowane zboże jest przechowywane w najbliższym sąsiedztwie pól pod warunkiem, że oferent dysponuje magazynem autoryzowanym, a zboże jest przejmowane w miejscu jego przechowywania w wyniku zawarcia umowy na świadczenie usług przechowalniczych - magazyn autoryzowany oferenta staje się magazynem interwencyjnym.

Cena interwencyjna płacona oferentom jest jednolita dla wszystkich gatunków zbóż objętych skupem. W sezonie 2002/2003 wynosi 101,31 euro/t i podlega comiesięcznemu zwiększeniu o 0,46 euro/t. Agencje interwencyjne w krajach UE zobowiązane są do zakupu całego oferowanego im zboża, jeżeli spełnia określone wymagania ilościowe i jakościowe.

Minimalna ilość jednolitej partii zboża, jaka może być przedmiotem zakupu interwencyjnego wynosi:
- 80 ton w przypadku ofert na przejęcie zbóż w magazynie interwencyjnym
- 1000 ton w przypadku ofert na przejęcie zbóż w miejscu przechowywania dla jednej lokalizacji.

Czy warto przechowywać? Warto. Jakość ziarna zboża już dojrzałego po zbiorze nie może zostać poprawiona, a powstające w okresie przechowywania uszkodzenia i ubytki można jedynie ograniczyć. Optymalne obchodzenie się z ziarnem do możliwie pełnego zachowania jego jakości jest sprawą szczególnej wagi. Z tych względów w całym łańcuchu przetwórczym wymagane jest poczucie odpowiedzialności za prowadzenie zabiegów utrzymujących jakość na najwyższym poziomie. Priorytetami polityki rolnej UE i światowych producentów zbóż jest bezpieczeństwo konsumpcji i walory zdrowotne żywności. Znaczenie tych czynników staje się powszechnie znane wśród nabywców i konsumentów. Po zbiorze ziarno i nasiona pozostają nadal organizmami żywymi - stawiają określone wymagania w okresie ich przechowywania. Dotyczy to zarówno ziarna i nasion będących w obrocie handlowym, jak i pozostawionych w gospodarstwie do późniejszej sprzedaży i przetworzenia ich na paszę.

Uprawy ukierunkowane na osiągnięcie zysków, a stanowiące filary rolnictwa (takie jak produkcja zbóż, rzepaku i kukurydzy na ziarno) zajmują miejsce czołowe w warunkach europejskich. Dobra jakość produktu przechowywanego bezpośrednio rzutuje na jego wyższą cenę i atrakcyjność zbytu i stanowi jeden z podstawowych czynników maksymalizujących zysk całego przedsięwzięcia.

Posiadane i planowane magazyny zbożowe służą latami - pod warunkiem odpowiedniego wyposażenia i wiedzy przechowalniczej. Dają szansę prawidłowego przechowywania, a tym samym zachowania jakości, minimalizacji strat i uzyskiwania najkorzystniejszych relacji cenowych w obrocie handlowym.


POWIĄZANE

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...

Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odpornośc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę