Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Dopłaty? Pomidor

10 listopada 2004

Choć spora część grup producenckich w Kujawsko-Pomorskiem dawno sprzedała pomidory, do wczoraj żadna nie złożyła wniosku o dopłaty. Z tego powodu szansa na ich wypłatę jeszcze w tym roku jest niewielka.

Tylko producenci zrzeszeni w grupach mogą liczyć na dopłaty do kilograma pomidorów.

Grosze do kilograma
W woj. kujawsko-pomorskim jest najwięcej w Polsce, bo aż 8, grup producentów pomidorów. Zrzeszają one 575 rolników. Muszą one informować Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa m.in. o terminie rozpoczęcia i zakończenia dostaw. Dopłata do kilograma zostanie wyliczona na podstawie kursu euro, jaki obowiązywał pierwszego dnia danego miesiąca. Dopłata do tony wynosi 25,88 euro, a więc rolnicy otrzymają za tegoroczne zbiory średnio po kilkanaście groszy do kilograma. Plantatorzy z Kujawsko-Pomorskiego sprzedadzą w tym roku około 50 tys. ton pomidorów. Po zakończeniu sprzedaży grupy muszą przedstawić świadectwa dostaw (przetwórcy też składają podobne świadectwa i informacje zawarte w tych dokumentach muszą być zgodne z tym, co wykażą rolnicy) oraz złożyć wnioski o płatności w oddziałach regionalnych ARiMR. - Na razie żaden wniosek o płatności do nas nie wpłynął - twierdzi Andrzej Gross , dyrektor oddziału ARiMR. - Niebawem złożymy dokumenty o płatności, jednak najpierw musimy skorygować świadectwa dostaw - mówi Wojciech Ligowski ze Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw Ziemia Dobrzyńska.

Marne szanse
Agencja ma 30 dni na weryfikację wniosku i 60 dni na wypłacenie pieniędzy (liczone od dnia jego złożenia). - W związku z tym, że wniosków jeszcze nie otrzymaliśmy, szanse na wypłatę dopłat jeszcze w tym roku są niewielkie - dodaje Gross. To pierwszy rok z dopłatami, grupy uczą się prowadzenia księgowości, wypełniania wniosków. - Praktycznie mogliśmy liczyć tylko na pomoc pracownic toruńskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - dodał Ligowski. - Jesteśmy im bardzo wdzięczni. Mam nadzieję, że w następnych latach będzie nam łatwiej.

Zakłady przetwórcze płacą w tym roku zaledwie ok. 20 gr za kilogram pomidorów. Po doliczeniu dopłat stawka wzrośnie do 30-35 gr za kilogram. Mniej więcej tyle otrzymywali plantatorzy dwa lata temu - bez dopłat i ponoszenia kosztów działania w grupie.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

Światowa produkcja zbóż osiągnie 2,854 mld ton w 2024 r., co stanowi nowy rekord...

Pierwszy Europejski Kongres Sorgo Akt założycielski: utworzenie europejskiego se...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę