Drogi makaron.

9 lipca 2007
Makaron towarem deficytowym? Włosi są przerażeni, że ich narodowy przysmak będzie dużo droższy w tym roku. Wszystko przez ograniczone dostawy pszenicy durum, z której wytwarzany jest tradycyjny, włoski makaron.

We Włoszech długotrwała susza skutecznie obniży zbiory twardej pszenicy. Zapotrzebowanie na rynku uzupełniało zazwyczaj ziarno sprowadzane z Kanady, jednak w tym roku tamtejsi producenci woleli podpisać umowy z fabrykami bioetanolu, zamiast wysyłać towar za granicę. Do listopada dostawy zostały całkowicie wstrzymane. Na światowych rynkach ceny durum wzrosły o 40%. Włoscy producenci makaronu twierdzą, że już jesienią jego ceny wzrosną nawet o 1/5.  

POWIĄZANE

Zdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w ...

W dniu 15 stycznia 2021 r. upływa termin składania w KOWR deklaracji dotyczących...

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, te...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę