Mikrofale pomocne w ustalaniu wilgotności ziarna

3 września 2002

Monitorowanie wilgotności ziarna zbóż ma duże znaczenie jako czynnik wyznaczający termin zbioru.

Jeśli zbierane ziarno jest zbyt wilgotne istnieje ryzyko, że zostanie uszkodzone w czasie młocki i oddzielania łuski. Zbieranie zbyt przesuszonego ziarna powoduje straty związane z osypywaniem się go. Naukowcy amerykańscy opracowali metodę kontrolowania wilgotności ziarna na zasadzie przepuszczania przez nie mikrofal. Zakłócenia, jakim podlegają fale podczas przechodzenia przez ziarno, świadczą o zawartości wody w ziarnie. Tą metodą można sprawdzać wilgotność kukurydzy, pszenicy, jęczmienia lub soi.


POWIĄZANE

Nadal handel zbożem na krajowym rynku jest niewielki. Brak jest ofert sprzedaży ...

Na krajowym rynku tanieje cukier. Powodem spadku cen była duża jego podaż przy n...

Realizując wniosek z VIII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych, Zarząd KRIR ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę