A_BIO_AGRO_950

Nadal nadwyżka podaży żywca wieprzowego

10 kwietnia 2003

Jak na czas poprzedzający Święta Wielkanocne, zainteresowanie surowcem do wyrobów mięsnych jest bardzo małe - oceniają maklerzy.

Wynika to z utrzymującej się od stycznia nadwyżki żywca wieprzowego. Jednak mimo znacznej przewagi podaży nad popytem ceny niektórych towarów nieznacznie wzrosły.

Na giełdzie towarowej w Łodzi świeża szynka zdrożała o 5% w porównaniu z ubiegłym tygodniem, a schab o 3%.
Za kilogram krajowej szynki z kością trzeba zapłacić teraz około 6,50 zł.

Nadwyżka dotyczy też mięs drobnych wszystkich klas, podrobów wieprzowych i tłuszczów. Wpływ na to miał wątkowo słaby eksport. Sytuację - zdaniem maklerów - może zmienić coroczny wzrost produkcji kiełbas, konserw i "asortymentu grillowego" w maju.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę