A_BIO_AGRO_950

Nieopłacalny chmiel

24 września 2003

Rolnicy z coraz mniejszym przekonaniem uprawiają chmiel. Browary domagają się nowych odmian, co podraża i tak wysokie już koszty. Tymczasem ceny skupu chmielu są takie same jak 10 lat temu.

W okresie prosperity przed pięćdziesięciu laty na Opolszczyźnie uprawiano kilkaset hektarów chmielu. Dziś zostały tylko cztery gospodarstwa w powiecie Nyskim. Producenci chmielu na Opolszczyźnie to pracownicy dawnych PGR-ów. Uprawiają chmiel przez sentyment, ale sentymenty się kończą i będą musieli go zaorać. Rolnicy mogą bowiem liczyć na dopłatę w wysokości 442 zł do hektara, w Unii plantatorzy dostają prawie 5 razy więcej. 
 
Część surowca pozostaje w kraju, zdecydowana większość trafia jednak za granicę, skąd wraca w postaci granulatów, bo browary nie kupują nieprzetworzonego chmielu.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę