aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nowe odmiany pszenicy ozimej

29 kwietnia 2004
W Rejestrze znajduje się obecnie 45 odmian pszenicy ozimej. W 2003 roku wpisano na listę aż 8 nowych odmian, a skreślono 4:
  • Tercję,
  • Emikę,
  • Jumę 
  • Maltankę.

Wśród odmian wpisanych do Rejestru w roku bieżącym 5 to odmiany zagraniczne:

  • Aristos - DE - klasa B
  • Rapsodia - GB - klasa C
  • Rubens - FR - kasa A
  • Slade - DE - klasa K
  • Trend - DE - klasa A

Pozostałe to odmiany hodowli polskiej:

  • Kobiera - klasa B
  • Nadobna - klasa B
  • Rywalka - klasa A

Aristos (DE) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (B). Mrozoodporność bardzo mała, co powinno ograniczyć uprawę do rejonów klimatycznie łagodniejszych. Ocena zdrowotności korzystna: odporność na rdzę źdźbłową duża, na rdzę brunatną i septoriozę liści dość duża, na pozostałe choroby średnia. Rośliny dość wysokie o małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni, również średnia odporność na porastanie w kłosach.

Odmiana o bardzo dużej masie 1000 nasion, dobrym wyrównaniu i średniej gęstości w stanie zsypnym. Liczba opadania duża do bardzo dużej, zawartość białka średnia. Dość duża zawartość glutenu o dobrej do bardzo dobrej jakości. Mała szklistość ziarna (ziarno mączyste). Wydajność ogólna mąki dość dobra.

Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo dobra. Przyrost plonu przy wysokim poziomie agrotechniki mniejszy od innych odmian. Tolerancja na zakwaszenie gleby średnia.
Przedstawicielem hodowcy jest Saaten-Union Polska.

Rapsodia (GB) – odmiana pastewna (C) o bardzo małej mrozoodporności. Odporność na choroby zróżnicowana: na rdzę brunatną duża do bardzo dużej, na septoriozę liści duża, na mączniaka, rdzę źdźbłową i choroby podstawy źdźbła dość duża; dość mała na septoriozę plew, a mała na fuzariozę kłosów. Rośliny tej odmiany są bardzo niskie o dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni. Średnia odporność na porastanie w kłosach.
Mała masa 1000 ziarn, a wyrównanie dość słabe. Duża liczba opadania, a zawartość białka średnia; dość słaby wskaźnik sedymentacji.

Odmiana nieprzydatna na cele młynarsko-piekarskie. Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo dobra, wyróżniająca, a przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Odmiana o średniej tolerancji na zakwaszenie gleby.
Przedstawiciel hodowcy – “Piast” HR Łagiewniki.

Rubens (FR) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (A) o małej mrozoodporności. Zróżnicowana odporność na choroby grzybowe: na mącznika i rdzę brunatną – duża, na septoriozy i fuzariozę kłosów – średnia, dość mała na rdzę źdźbłową i choroby podstawy źdźbła. Rośliny niskie o dużej odporności na wyleganie o wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosach mała; pewna skłonność do osypywania się ziarna.

Odmiana o bardzo małej masie 1000 ziarn, słabym wyrównaniu i średniej gęstości w stanie zsypnym oraz bardzo dużej liczbie opadania. Zawartość białka średnia, glutenu dość duża o dobrej do bardzo dobrej jakości. Szklistość ziarna mała (ziarno mączyste); wydajność ogólna mąki dość dobra.
Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki dość dobra do dobrej; przy wysokim poziomie agrotechniki przyrost plonu przeciętny. Tolerancja na zakwaszenie gleby średnia.
Przedstawiciel hodowcy – Centrala Nasienna Środa Śląska.

Slade (DE) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie szczególnie do wypieku ciastek (K) o bardzo małej mrozoodporności i zróżnicowanej odporności na choroby grzybowe: na rdzę brunatną duża do bardzo dużej, na mączniaka i septoriozę liści duża, na choroby podstawy źdźbła dość duża, na rdzę źdźbłową, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny bardzo niskie o dość dużej odporności na wyleganie, o dość późnym terminie kłoszenia i dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosie średnia. Dość mała masa 1000 ziarn i dość słabe wyrównanie, a gęstość w stanie zsypnym mała do bardzo małej. Duża liczba opadania. Zawartość białka średnia do dość małej, ziarno mączyste. Wydajność ogólna mąki przy przemiale standardowym dość mała. Zaliczona do grupy technologicznej ciastkowej ponieważ spełnia jej wymagani m.in. wodochłonność, oporność ciasta na rozciąganie, rozciągliwość ciasta, energia ciasta.

Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo dobra, a przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Dość mała tolerancja na zakwaszenie gleby.
Przedstawiciel hodowcy – “Piast” HR Łagiewniki.

Trend (DE) – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (A) o bardzo małej mrozoodporności. Odporność na choroby: na mączniaka, septoriozę plew, fuzariozę kłosów i rdzę źdźbłową średnia, na septoriozę liści i rdzę brunatną dość mała, na choroby podstawy źdźbła mała. Rośliny niskie o dużej odporności na wyleganie o wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania i dość małej odporności na porastanie w kłosach. Dość duża masa 1000 ziarn, średnie wyrównanie i mała gęstość w stanie zsypnym. Liczba opadania bardzo duża, zawartość białka średnia, zawartość glutenu dość duża o dobrej do bardzo dobrej jakości. Szklistość ziarna dość duża, a wydajność ogólna mąki średnia.

Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki bardzo dobra, a przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny. Dość mała tolerancja na zakwaszenie gleby.
Przedstawiciel hodowcy – Lochow-Petkus Polska.

Kobiera – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (B) o dość dużej mrozoodporności. Odporność na choroby: na rdzę źdźbłową duża, na septoriozę plew i fuzariozę kłosów dość duża, mączniaka i septoriozę liści średnia, na choroby podstawy źdźbła dość mała, na rdzę brunatną mała. Średnia ocena dla wysokości roślin, odporności na wyleganie, terminu kłoszenia i dojrzewania oraz odporności na porastanie w kłosach. Masa 1000 ziarn mała, wyrównanie dość słabe, gęstość ziarna w stanie zsypnym średnia. Liczba opadania bardzo duża, średnia zawartość białka i duża zawartość glutenu o dość dobrej jakości. Szklistość ziarna dość duża; wydajność ogólna mąki dobra.

Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki średnia, a w rejonach północno- i środkowowschodnich dobra. Przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki większy od innych odmian. Średnia tolerancja na zakwaszenie gleby.
Hodowca – HRR “Nasiona Kobierzyc” Kobierzyce.

Nadobna – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (B) o małej mrozoodporności. Odporność na choroby: na rdzę źdźbłową dość duża, na mączniaka i rdzę brunatną średnia, na septoriozy i fuzariozę kłosów średnia do małej, na choroby podstawy źdźbła mała. Rośliny dość wysokie o średniej odporności na wyleganie, wczesnym terminie kłoszenia i dość wczesnym dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosie mała z pewną skłonnością do osypywania się ziarna.
Masa 1000 ziarn mała do dość małej, wyrównanie i gęstość w stanie zsypnym średnie. Liczba opadania duża, zawartość białka średnia, glutenu dość mała o dobrej jakości.

Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki dość dobra do dobrej, w rejonach południowo-wschodnich bardzo dobra. Przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki większy od innych odmian, tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.
Hodowca – PHR Tulce.

Rywalka – odmiana przydatna na cele młynarsko-piekarskie (A) o średniej mrozoodporności. Odporność na choroby przeciętna, jedynie na mączniaka dość mała. Rośliny o średniej wysokości i dość dużej odporności na wyleganie oraz dość późnym terminie kłoszenia i dojrzewania. Odporność na porastanie w kłosie dość duża.

Masa 1000 ziarn dość duża, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Liczba opadania bardzo duża, zawartość białka dość duża, glutenu duża, a jego jakość dobra do bardzo dobrej.

Plenność na przeciętnym poziomie agrotechniki nieco poniżej średniej, lepsza w rejonach południowo-wschodnich. Przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki przeciętny, a tolerancja na zakwaszenie gleby średnia.
Hodowca – HR Strzelce.

Porównanie niektórych cech nowych odmian pszenicy.

odmiana

mrozoodporność*

plon ziarna (dt)

wysokość roślin (cm)

MTZ (g)

zawartość białka (%s.m.)

Wzorzec

-

73,6

94

46,4

14,1

odchylenie od wzorca

Korweta

3,5

-4,1

8

-0,5

0,4

Clever

1,5

5,8

-12

-3,5

-0,2

Kobra

4,0

-1,9

-3

1,1

-0,1

Tonacja

7,5

0,0

6

2,9

0,0

Rubens (FR)

3,0

-0,2

-6

-6,6

-0,2

Aristos (DE)

1,5

3,2

7

7,0

0,0

Slade (DE)

1,5

4,8

-13

-1,4

-0,6

Trend (DE)

1,5

3,4

-9

1,7

-0,2

Rapsodia(GB)

1,5

7,4

-15

-1,3

-0,8

Rywalka

5,0

-4,5

6

2,3

0,5

Kobiera

6,0

-2,6

1

-3,0

-0,5

Nadobna

2,5

-0,1

8

-2,0

-0,6

- wzorzec stanowi średnia dla odmian: Korweta, Clever, Kobra, Tonacja
-* mrozoodporność wg skali 90o
Opracowano na podstawie materiałów COBORU


POWIĄZANE

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...

Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odpornośc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę