aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Prognoza kosztów produkcji owoców i warzyw w 2004 r.

23 czerwca 2004

Prognoza kosztów produkcji podstawowych gatunków owoców i warzyw w 2004 r. została wykonana dla przewidywanych cen środków produkcji i poziomu nakładów ponoszonych w gospodarstwach lepszych niż przeciętne i racjonalnie zorganizowanych. Przyjęto dwa poziomy plonów osiągane w dobrych gospodarstwach towarowych. Przewidywania kosztów produkcji opracowano przy wykorzystaniu materiałów źródłowych zebranych w gospodarstwach ogrodniczych, które prowadzą rachunkowość rolną dla potrzeb IERiGŻ.

Prognoza kosztów może być przydatna przede wszystkim w negocjacjach cen płaconych producentom w 2004 r. W przewidywanych kosztach produkcji uwzględniono wszystkie nakłady i koszty ponoszone w gospodarstwach. Są to kolejno: nakłady materiałowe, przede wszystkim nawozy mineralne, herbicydy i środki ochrony roślin, koszty pośrednie rzeczywiste, czyli eksploatacja, naprawy i konserwacje maszyn, podatki, składka na KRUS i inne obciążenia finansowe gospodarstwa oraz amortyzacja środków trwałych.

Dla negocjacji cen na podstawie prognozowanych kosztów produkcji ważne jest, że w kosztach tych uwzględniono opłatę pracy własnej na parytetowym poziomie, czyli średniej przewidywanej w 2004 r. płacy w gospodarce narodowej. Na podstawie danych GUS założono, że opłata za jedną godzinę pracy własnej w 2004 r. ukształtuje się na poziomie 8,10zł/rbh. W 2003 r. opłata ta wynosiła 7,97 zł/rbh, w 2002 r. – 7,75 zł/rbh. W kosztach produkcji nie uwzględniono oprocentowania wartości własnych środków trwałych i obrotowych zaangażowanych w produkcję. Oznacza to, że ceny owoców i warzyw płacone producentom na poziomie prognozowanych kosztów pokrywają tylko koszty produkcji łącznie z amortyzacją środków trwałych i pozwolą na opłacenie pracy własnej na średnim krajowym poziomie.

W tabelach obok prognozy kosztów produkcji przedstawiono również poziom zbiorów owoców i warzyw oraz ceny płacone za podstawowe gatunki owoców i warzyw w latach 2000–2003. Wskaźnik opłacalności przedstawiony w tabelach informuje, czy produkcja była opłacalna (wskaźnik powyżej 100 proc.), czy nieopłacalna (wskaźnik poniżej 100 proc.).

Tabela 1
Produkcja globalna owoców w Polsce w tys. ton
 

Wyszczególnienie

1991–1995 średnio

1998

1999

2000

2001

2002

2003(4)

Zbiory

2238

2517

2387

2246

3413

3018

3381

Owoce z drzew

jabłka

1557

1687

1604

1450

2434

2168

2428

gruszki

67

83

66

82

77

92

77

śliwki

86

107

91

107

32

103

10

wiśnie

122

156

145

139

180

173

191

czereśnie

28

41

35

39

45

41

44

pozostałe owoce z drzew(1)

10

17

17

20

22

27

26

Owoce jagodowe

truskawki

204

150

178

171

242

153

131

maliny

33

45

43

40

45

45

43

porzeczki ogółem

180

175

153

147

175

157

192

w tym: czarne

1103

107

95

93

1103

903

1203

            czerwone

703

67

58

54

653

693

723

agrest

44

38

32

29

30

22

20

pozostałe owoce jagodowe(2)

7

18

23

23

31

37

47

(1) – morele, brzoskwinie, orzechy włoskie
(2) – aronia, borówka wysoka i inne
(3) – szacunek IERiGŻ
(4) – „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” z 16.12.2003.

Źródło: „Wyniki produkcji roślinnej GUS”, Warszawa, kolejne lata.

Tabela 2
Produkcja globalna warzyw w Polsce, w tys. ton

Wyszczególnienie

1991–1995 Średnio

1998

1999

2000

2001

2002

2003(3)

Zbiory warzyw ogółem (gruntowe i spod osłon) w tym:

5645

6288

5645

5889

5575

4702

5091

Zbiory warzyw gruntowych w tym:

5374

5919

5250

5520

5195

3948

4420

Kapusta

1725

2020

1709

1899

1710

1189

1237

Kalafiory

236

286

225

248

250

177

189

Cebula

657

756

689

720

659

585

678

Marchew jadalna

809

992

907

947

922

692

835

Buraki ćwikłowe

523

543

486

504

466

311

333

Ogórki gruntowe

401

400

385

356

340

260

290

Pomidory gruntowe

399

356

333

312

274

221

234

Pozostałe warzywa gruntowe(1)

624

556

516

534

574

513

624

Razem warzywa spod osłon:w tym:

271

369

377

369

380

754

671

Pomidory

159

231

231

227

235

393

372

Ogórki

92

99

107

102

97

223

199

Pozostałe warzywa spod osłon(2)

20

39

39

40

48

138

100

(1) – pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne
(2) – papryka, sałata, oberżyna, rzodkiewka i inne warzywa spod osłon
(3) – „Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” z 16.12.2003.

Źródło: „Wyniki produkcji roślinnej GUS”, Warszawa, kolejne lata

Tabela 3
Koszty i opłacalność produkcji jabłek, wiśni i śliwek w latach 2000–2003 i prognoza kosztów produkcji w 2004 r.

 Lata

Plony handlowe

Koszty produkcji

Ceny płacone producentom

Wskaźnik opłacalności produkcji

 

t/ha

zł/ha

zł/kg

w zł/kg

 

Jabłka – deserowe i przemysłowe średnio

2000

17,0

13 000

0,76

0,45

59

2001

23,0

14 800

0,64

0,50

78

2002

22,0

15 000

0,68

0,50

74

2003

23,0

15 200

0,66

65

99

Prognoza

2004

20,0      niższe

15 400

0,77

 
 
 

25,0    wyższe

16 000

0,64

 
 

Wiśnie

2000

7,0

11 500

1,64

2,00

122

2001

10,0

13 600

1,37

0,80

59

2002

9,0

13 600

1,51

1,80

119

2003

10,0

13 800

1,38

1,85

134

Prognoza

2004

8,0     niższe

13 500

1,69

 
 
 

10,0    wyższe

14 000

1,40

 
 

Śliwki

2000

8,0

7800

0,98

0,80

82

2001

  12,0

9400

0,78

0,60

76

2002

10,0

8600

0,86

1,20

139

2003

12,0

8700

0,73

1,15

157

Prognoza

2004

10,0     niższe

8500

0,85

 
 
 

12,0    wyższe

9000

0,75

 
 

Źródło: kalkulacje Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa – IERiGŻ

Tabela 4
Koszty i opłacalność produkcji truskawek, malin, porzeczek czarnych i porzeczek czerwonych w latach 2000-2003 i prognoza kosztów produkcji w 2004 r.

 

Lata

Plony handlowe

Koszty produkcji

Ceny płacone producentom

Wskaźnik opłacalności

 

t/ha

zł/ha

zł/kg

w zł/kg

Produkcji

Truskawki  –  do przetwórstwa

2000

6,0

14 500

2,42

1,30

54

2001

 8,0

16 600

2,08

0,80

39

2002

7,0

16 000

2,29

2,00

87

2003

5,0

14 000

2,80

4,20

150

Prognoza

2004

6,0   niższe

15 400

2,57

 

 

 

8,0  wyższe

15 800

1,98

 

 

Maliny

2000

8,0

19 500

2,44

2,50

103

2001

  8,0

20 300

2,53

2,00

79

2002

8,0

20 600

2,53

2,80

109

2003

7,0

20 000

2,86

2,90

101

Prognoza

2004

7,0    niższe

20 500

2,93

 

 

 

8,0  wyższe

21 000

2,63

 

 

Porzeczki czarne – zbierane kombajnem

2000

4,0

8000

2,00

3,80

190

2001

5,0

8300

1,66

2,00

120

2002

4,0

8200

2,05

1,60

78

2003

5,0

8500

1,70

1,20

71

Prognoza

2004

4,0   niższe

8400

2,10

 

 

 

6,0  wyższe

8800

1,47

 

 

Porzeczki czerwone – zbierane kombajnem

2000

10,0

9500

0,95

1,35

142

2001

12,0

10 000

0,83

1,30

157

2002

12,0


POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę