aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Pełnia zbiorów

26 października 2004

Dziesięć minionych lat zadecydowało, że gmina Charsznica stała się koronowaną, kapuścianą stolicą Polski. Hodowlę bydła i trzody chlewnej niemal całkowicie wyparło na wskroś nowoczesne warzywnictwo.

Obecnie na pagórkowatych polach widać, co w tym roku urosło. Tym razem pogoda sprzyjała, więc nadprodukcja tego "krągłego dobra" nie jest, ze względów ekonomicznych, zjawiskiem pożądanym. Ale rok przyszły może tę sytuację zmienić.

Obecnie nie stosuje się już tradycyjnych metod transportu kapusty przechowalniczej, nadającej się do dłuższego magazynowania. Kapuściane główki pakowane są w drewniane palety i tak transportowane do chłodni. Nie ma praktycznie większego gospodarstwa, które nie wykorzystywałoby tego znaczącego udogodnienia. Czym miejscowi plantatorzy zaskoczą w przyszłym sezonie, na razie trudno powiedzieć. I w tej dziedzinie rodzimej gospodarki widać postęp.


POWIĄZANE

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...

Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odpornośc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę