Pomidory do Hiszpanii

7 października 2003

Ruszył eksport polskich pomidorów do Hiszpanii, która jeszcze do niedawna właśnie do nas przysyłała swoje warzywa. To duże zaskoczenie.

Plantatorzy obawiali się o zbyt plonów i o ich cenę. W tym roku pogoda umożliwiła szybki wzrost krzewów i obfite owocowanie. Z metra kwadratowego uprawy zrywa się 35 do 40 kilogramów pomidorów. Eksport przyszedł więc w sama porę – mówią rolnicy. 
 
Zintegrowana uprawa umożliwia sprzedaż pomidorów od połowy kwietnia do końca października. Teraz cena waha się od 2,30 zł do 2.60 zł. Plantatorzy wykorzystują wolne miejsce na rynku, powstałe dzięki eksportowi i utrzymują wysokie ceny. Polskie pomidory trafiają do Włoch i Hiszpanii. 
 
Sytuacja jest niecodzienna, ponieważ to właśnie stamtąd do niedawna zalewał nas import - mówią rolnicy. Tegoroczna susza i ogromne pożary w Hiszpanii zdziesiątkowały plantacje. Setki ton tych warzyw są też elementem pomidorowej bitwy, bez niej Hiszpanie nie wyobrażają sobie podsumowania sezonu.


POWIĄZANE

Pierwsza transza wypłaty za skup jabłek przez firmę Eskimos wczoraj została prze...

Wypłaty pomocy suszowej wstrzymane do stycznia br., ze wglądu na wyczerpanie się...

5. grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. "To ważna inicjatywa, która ma zwróc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę