Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Rekordowa plantacja

26 września 2003

Największa plantacja truskawek deserowych w Europie nie znajduje się w Niemczech czy Holandii. Mieści się zaledwie 50 km od Warszawy - w Serocku.

Tu na ponad 350 hektarach uprawia się 15 odmian truskawek deserowych, a testuje kolejne kilkanaście nowych odmian. W sezonie, który zaczyna się w maju i trwa do wczesnych mrozów - dziennie pracuje tu ponad 700 osób. Każda z nich przez pierwsze dni uczy się, jak prawidłowo należy zrywać truskawki oraz - co jest bardzo istotne – jakie zabarwienie muszą mieć owoce przeznaczone na rynek krajowy, a jakie – na eksport. 
 
Ponad 80% truskawek trafia na eksport – głównie do Niemiec, Anglii, Holandii, a także na rynki skandynawskie. Te smaczne owoce można kupić również w Polsce, dostępne są głównie w dużych sieciach handlowych. Zbiór truskawek zaczyna się już o piątej rano i trwa do południa. W przypadku truskawek wysyłanych do Stanów Zjednoczonych – bo tam również trafiają owoce z Serocka – pracownicy zaczynają je zrywać już o czwartej rano. W tym roku gospodarstwo obchodzi 10-lecie istnienia. Co udało się osiągnąć w tym czasie? Na pewno wysoką jakość. Ale żeby ją uzyskać trzeba było ogromnych nakładów. Całość plantacji uzbrojono, co pozwala na dostarczenie każdej roślinie odpowiedniej ilości wody i składników mineralnych. Między czterema rzędami umieszczone są dwie linie nawadniające, oprócz tego w tunelach rozstawione są stacjonarne rozpryskiwacze. 
 
Na znakomity smak naszych truskawek ma wpływ różnica temperatur dnia i nocy. Na europejskim rynku polskie truskawki cenione są właśnie za ten niepowtarzalny smak. Ogromną rolę odgrywa również opakowanie. Musi być ono estetyczne, a zarazem skromne. Nie może na nim zabraknąć informacji o producencie – czyli adresie, numerze telefonu, a także numerze serii wysyłanych owoców. Gospodarstwo posiada własne chłodnie i przechowalnie, co pozwala na zamrożenie nawet kilku tysięcy ton truskawek i sprzedanie ich w okresie jesienno-zimowym. Przy okazji naszej wizyty w gospodarstwie warto wspomnieć o bardzo dobrych rozwiązaniach kontroli zatrudnienia pracowników. Baza danych zawiera fotografie pracownika numer identyfikacyjny, dane personalne oraz przypisany danej osobie kod. Każdy zatrudniony posiada kartę magnetyczną i na zakończenie dziennego zbioru – brygadzista za pomocą tego kodu wpisuje na konto zarobioną przez pracownika sumę. Świeże owoce z Serocka na stół klienta w Unii Europejskiej trafiają w ciągu kilku dni od zerwania z krzaków. Amerykanie zajadają się nimi jeszcze szybciej. W Kalifornii można je kupić już na drugi dzień. 
 
Maliny uprawiane są głównie w tunelach. Do najlepiej owocujących należy odmiana Polana. Jej owoce charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i należą do dość trwałych. Podstawą jest tu jednak uprawa truskawek. I w tym miejscu warto chyba wspomnieć o odmianie Selwa, której owoce osiągają niemal gigantyczne rozmiary. Jedna truskawka waży 10, a nawet 20 dag - na kilogram wystarczy więc zaledwie kilka sztuk owoców. Truskawki, maliny, a także poziomki, te ostatnie zajmują najmniejszą powierzchnię tego 350 ha areału.


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

Światowa produkcja zbóż osiągnie 2,854 mld ton w 2024 r., co stanowi nowy rekord...

Pierwszy Europejski Kongres Sorgo Akt założycielski: utworzenie europejskiego se...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę