A_BIO_AGRO_950

Rosną zapasy cukru w Unii Europejskiej

23 czerwca 2005

Na początku roku, po raz pierwszy od 20 lat rozpoczęto jego skup interwencyjny. Teraz, jak oceniają eksperci, nagromadzony cukier trudno będzie sprzedać. W unijnych magazynach jest już 300 tys. ton cukru. Bruksela podjęła decyzję o skupie interwencyjnym, bo rynek nie mógł poradzić sobie z nadwyżkami.

Do tej pory nie było z tym większych problemów, bo spore subsydia eksportowe zachęcały przedsiębiorców do eksportu. Najbardziej wypełnione są magazyny we Francji, gdzie skupiono ponad 150 tys. ton cukru, a także w Szwecji i na Węgrzech.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę