Sytuacja na rynku cukru

5 stycznia 2006

Końcówka roku nie była najlepsza dla producentów cukru, a i w pierwszych dniach stycznia nie powiało optymizmem. Wszystko przez wysokie ceny, które skutecznie zniechęcają przetwórców i hurtowników do większych zakupów. Jeśli towar się sprzedaje, to tylko na bieżące potrzeby i nic ponad to.

O cenowej zmowie koncernów mówi się już coraz mniej, ale pierwszej kwoty od jakiej producenci wyszli czyli, 2 i pół złotego rynek nie był w stanie zaakceptować. Mimo to, kilogram cukru ciężko jest kupić poniżej 2 złotych 40 groszy. To nowy pułap, który koncerny ustaliły pod presją konkurencji Agencji Rezerw Materiałowych. Ta, cukier z zapasów oferuje jeszcze o 10 groszy taniej.

Na prawdziwe zakupy przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Dopiero pod koniec stycznia na rynek ruszą lodziarze i cukiernicy, wtedy transakcji powinno być więcej.


POWIĄZANE

Pierwsza transza wypłaty za skup jabłek przez firmę Eskimos wczoraj została prze...

Wypłaty pomocy suszowej wstrzymane do stycznia br., ze wglądu na wyczerpanie się...

5. grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. "To ważna inicjatywa, która ma zwróc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę