Sytuacja na rynku cukru

5 stycznia 2006

Końcówka roku nie była najlepsza dla producentów cukru, a i w pierwszych dniach stycznia nie powiało optymizmem. Wszystko przez wysokie ceny, które skutecznie zniechęcają przetwórców i hurtowników do większych zakupów. Jeśli towar się sprzedaje, to tylko na bieżące potrzeby i nic ponad to.

O cenowej zmowie koncernów mówi się już coraz mniej, ale pierwszej kwoty od jakiej producenci wyszli czyli, 2 i pół złotego rynek nie był w stanie zaakceptować. Mimo to, kilogram cukru ciężko jest kupić poniżej 2 złotych 40 groszy. To nowy pułap, który koncerny ustaliły pod presją konkurencji Agencji Rezerw Materiałowych. Ta, cukier z zapasów oferuje jeszcze o 10 groszy taniej.

Na prawdziwe zakupy przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Dopiero pod koniec stycznia na rynek ruszą lodziarze i cukiernicy, wtedy transakcji powinno być więcej.


POWIĄZANE

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna k...

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite...

Do Polski wszedł duński start-up Commoditrader, który współtworzą polscy program...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę