OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sytuacja na rynku cukru

1 lutego 2006

Miało być lepiej, a jest gorzej. Jest taniej, a miało być drożej. Tak wyglądają ostatnie dni na krajowym rynku cukru. Kilogram już sięgnął granicy opłacalności – narzekają producenci. I rzeczywiście, 2 złote 35 groszy to cena za jaką bez większych zabiegów można kupić kilogram cukru w hurcie.

Dochodzi nawet do sytuacji, w których można ją negocjować, wtedy taniej jest nawet do 5 groszy. Jednak, żeby znaleźć nabywców trzeba czekać na cud, bo obniżki i tak nie zachęcają przetwórców i hurtowników do zakupów. Mroźna zima powoduje, że cukier kupowany jest tylko przez te zakłady, które potrzebują go do bieżącej produkcji. Zapasów nikt nie robi. Na zmiany trzeba będzie jeszcze poczekać uważają maklerzy. Sytuacja powinna poprawić się, dopiero na początku marca. Inaczej wygląda sytuacja na rynku światowym. Kraje Pacyfiku, Indonezja, Afryka i Karaiby, które do tej pory obawiały się, że unijna reforma rynku cukru skutecznie wyeliminuje ich z rynku, teraz śpią spokojnie.

Mniejsza produkcja cukru w krajach unijnych i Meksyku, wyczerpanie zapasów w Tajlandii oraz wykorzystywanie cukru przez Brazylię i Azję do produkcji bioetanolu, sprawia, że cukier z Afryki czy Indonezji sprzedaje się jak świeże bułeczki, a jego cena rośnie w zastraszającym tempie.


POWIĄZANE

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...

Na warszawskiej Woli (26 marzec 2025 roku) odbyła się konferencja prasowa podsum...

Agroprosperis rozwija bezpośredni import nawozów z Grupy Azoty Grupa Azoty podpi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę