A_BIO_AGRO_950

Warzywa coraz droższe

28 października 2003

Na rynkach hurtowych widoczny wzrost cen wielu warzyw. Wszystkiemu winne są mrozy. Od połowy miesiąca aż kilkakrotnie zdrożały ogórki. Jeszcze do połowy października kilogram kosztował maksymalnie 1,20 zł, teraz trzeba zapłacić nawet 5 zł.

Więcej zapłacimy za krajową żółtą i czerwoną paprykę. Trudno nie zauważyć ponad dwukrotnego wzrostu cen brokułów. Więcej kosztują też kalafiory i czerwona kapusta. Brakuje fasolki szparagowej. Mrozy zniszczyły uprawy, gwałtownie spadła podaż, a ceny urosły nawet 3,5-krotnie w przeciągu 3 tygodni. Teraz za kilogram fasolki szparagowej trzeba zapłacić nawet 7 zł.

Natomiast większa podaż wpłynęła na dość znaczne obniżki cen warzyw korzeniowych, przede wszystkim marchwi i pietruszki. Jedynie selery niestety nie staniały.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę