Adama_poleposition_15.03_30.04

Winobranie

19 września 2008
Rekordowe zbiory zapowiadają podkarpaccy plantatorzy winorośli. W winnicach trwa wytężona praca. Plantatorzy starają się zdążyć przed deszczami i ewentualnymi przymrozkami, które mogą pogorszyć jakość owoców.

A te dzięki ciepłej wiośnie i letnim upałom są wyjątkowo słodkie, co jest zapowiedzią dobrej jakości wina. W tym roku, po nowelizacji ustawy winiarskiej, właściciele winnic po prawie 70 latach przerwy, znów mogą legalnie produkować i sprzedawać wino gronowe.

Takiego urodzaju winogron jeszcze nie było. Winorośle wręcz uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców. Grona białych i czerwonych odmian są wyjątkowo dorodne.

W winnicy Jasiel do pracy przy zbiorze winogron zaangażowano pracowników sezonowych i całą kilkupokoleniową rodzinę właścicieli.

Wiktor Szpak, właściciel winnicy twierdzi, że z niecałego hektara uprawy winorośli, zbierze duzo, bo około 5-ciu ton winogron. Owoce są też wyjątkowo słodkie.

Wino z małych winnic, po raz pierwszy od 70-lat może w sposób legalny trafić do restauracji lub sklepów. Umożliwia to nowa ustawa winiarska, tak jak w innych krajach Unii. Od tego roku, każda zarejestrowana winnica może wyprodukować do 100 tys litrów wina bez obowiązku prowadzenia laboratoriów i składów akcyzowych.

Szacuje się, że podkarpackie winnice mogą wyprodukować około 300 tys butelek wina gronowego.


POWIĄZANE

Do Podlaskiej Izby Rolniczej zgłosił się rolnik prowadzący dział specjalny produ...

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przypomina, że w dniu 15 maja 2021 r. upływa ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę