aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zdrowe i bezpieczne warzywa

6 sierpnia 2003

W ostatnich dziesięciu latach świeże warzywa uprawiane pod osłonami stały się głównym składnikiem diety Polaków. Uprawiane pomidory , ogórki, papryka, bakłażany są coraz ładniejsze i smaczniejsze , jednak konsumenci obawiają się , że mogą one być skażone pozostałościami pestycydów. Tendencja w kierunku produkcji zdrowej żywności jest priorytetem w produkcji ogrodniczej i rolniczej , czego dowodem jest przede wszystkim ochrona upraw metodami biologicznymi.

W biologicznych metodach zamiast pestycydów stosuje się ENTOMOFAGI - czyli owady, roztocza , nicienie, które pasożytują na szkodnikach lub je zjadają i trwale zmniejszają liczebność szkodników. Wprowadzając entomofagi w początkowym okresie uprawy, kontrolujemy rozwój populacji szkodników i nie dopuszczamy do masowego wylęgu mszyc, miniarek, mączlika szklarniowego, przędziorków, ziemiórek. Każdy gatunek szkodnika występujący w szklarni ma obecnie swoje entomofagi. Metoda biologiczna jest bardzo skuteczna a koszt jej zastosowania nie jest wyższy w porównaniu z metodami konwencjonalnymi .

Decyzję o biologicznej ochronie warzyw należy podjąć co najmniej pół roku wcześniej w celu właściwego przygotowania szklarni. Należy przeprowadzić dokładną lustrację szklarni , stwierdzić jakie występują szkodniki i stosując preparaty ochrony roślin , zniszczyć je np. przędziorki - należy zwalczać przy użyciu akarycydów – Torque, Roztoczol płynny , Nissorum, Apollo. Wciornastki - stosujemy Nogos w areozolu lub Winylofos .Temperatura w szklarni w czasie zabiegu nie może być niższa niż 20 st. C . Zabieg należy powtórzyć 3-razy co 5 dni. Powtórzenie zabiegu jest konieczne ze względu na występowanie u wciornastków stadium nimfy w glebie, których rozwój trwa 5 dni, a potem stopniowo pojawiają się w szklarni i należy je zwalczać. Po zakończeniu uprawy bardzo ważne jest niszczenie resztek roślinnych - spalić je, gdyż na nich mogą zimować larwy, poczwarki , samice przędziorków , miniarek , mszyc i innych szkodników. Przygotowanie szklarni do np. uprawy wiosennej należy rozpocząć już pod koniec lata (– koniec sierpnia) roku poprzedniego.

W celu identyfikacji szkodnika , natychmiast po rozpoczęciu uprawy należy rozwiesić żółte tablice lepowe - HORIVER. Tablice te sygnalizują obecność takich szkodników jak mszyce( formy uskrzydlone) mączliki, miniarki, motyle, ziemiórki lub wciornastki (niebieski tablice – Horiver-TR). Tablice wieszamy 10 – 20 cm nad roślinami i przeglądamy co tydzień w celu wczesnego stwierdzenia pojawienia się szkodników i wprowadzenia entomofagów. Każdemu szkodnikowi odpowiada co najmniej jeden drapieżca np. mączlik szklarniowy - Encarsia formosa, Macrolophus caliginosus .

Przędziorek - Phytoseiulus persimilis, motyle - preparaty zawierające bakterie - Bacillus thuringensis np. Dipel. Biobit.
Obecność entomofagów nie jest szkodliwa dla ludzi i uprawianych roślin , są one bardzo wrażliwe na obecność pestycydów w szklarni nie uodporniają się i dlatego są bardzo skuteczne w długim okresie.


POWIĄZANE

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...

Miedź i krzem to pierwiastki, które mają duże znaczenie w stymulowaniu odpornośc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę