Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.755,6 ton żywca, w tym 6.869,7 ton trzody chlewnej i 1.885,9 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 6.287,9 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.300,3 ton, tj. 84,3%, a wołowe - 987,6 ton tj. 15,7%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 23.06.01 | 3,90 | 4,90 | 4,38 | 2,67 | 3,40 | 3,07 |
2. | 16.06.01 | 3,90 | 4,70 | 4,23 | 2,60 | 3,40 | 3,01 |
3. | 17.06.00 | 3,30 | 4,00 | 3,60 | 2,70 | 3,50 | 3,14 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | +0,20 | +0,15 | +0,07 | +0,00 | +0,06 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | +4,25 | +3,55 | +2,69 | +0,00 | +1,99 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,60 | +0,90 | +0,78 | -0,03 | -0,10 | -0,07 |
7. | 1:3 (%) | +18,18 | +22,50 | +21,67 | +1,11 | -2,86 | -2,23 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 620 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 160,4 ton, w tym:
197 szt. trzody o wadze 16,7 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,
423 szt. bydła o wadze 143,7 ton, co stanowiło 7,6% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Średniodzienny skup trzody chlewnej był zbliżony do wielkości z
poprzedniego okresu (wzrost zaledwie o 1,5%). Średnia cena skupu 1kg trzody kl.
I wzrosła o 0,15 zł - do poziomu 4,38 zł/kg. Powodem wzrostu ceny jest malejąca
podaż tej kategorii zwierząt. Podwyższenie cen skupu umożliwiło wielu zakładom
zdobycie niezbędnej do produkcji ilości tuczników.
W związku z trudnościami w pozyskaniu surowca wieprzowego we własnym zapleczu
odnotowano zwiększone zakupy u innych producentów krajowych. Powyższe zakupy
wzrosły średnio w ciągu dnia o 19,2% w porównaniu do poprzednio
analizowanego okresu. Łączna ilość zakupionego przez czternaście zakładów
mięsa wyniosła 524,0 ton, z czego 208,0 ton stanowiły zakupy od ARR. Dla dwóch
zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import w wysokości 264,0 ton.
W analizowanym tygodniu odnotowano dalszy spadek skupu bydła rzeźnego. W
stosunku
do poprzedniego okresu ankietowane zakłady pozyskiwały średnio w ciągu dnia
o 6,0% mniej surowca wołowego. Na rynku żywca obserwuje się wyraźne
zmniejszenie pogłowia bydła, zwłaszcza sztuk młodych. Sygnały o zmniejszającej
się podaży tej kategorii zwierząt otrzymaliśmy w bieżącym tygodniu z województw:
podkarpackiego, podlaskiego i kujawsko-pomorskiego. Dla uzupełnienia niezbędnych
ilości surowców jedenaście zakładów zakupiło 55,0 ton mięsa wołowego od
producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 6 gr - do
poziomu 3,07 zł/kg. Nadal nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu
tych zwierząt, tj. 1,70 zł/kg zarejestrowano w województwie lubuskim. Znaczący
udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach
województw: małopolskiego - 39,7% i podkarpackiego - 31,0%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 280 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie lubelskim. Podaż i popyt kształtowały się na poziomie umiarkowanym.
Eksport
Cztery zakłady wyeksportowały łącznie 774,7 ton mięsa i jego przetworów, z czego 46,4% stanowiły wędliny i konserwy, 27,5% - mięso wołowe, 17,6% - mięso wieprzowe i 8,5% -podroby i uboczne artykuły uboju. Średniodzienna wielkość eksportu wzrosła o 12,5% w stosunku do poprzednio badanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,5%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
762,3 ton mięsa z uboju, w tym 598,5 ton półtusz wieprzowych i 163,8 ton ćwierci wołowych,
6.036,5 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.443,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.371,4 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 23.06.01 | 6,88 | 6,04 | 6,76 | 10,81 | 14,63 |
2. | 16.06.01 | 6,71 | 6,12 | 7,02 | 10,84 | 14,43 |
3. | 17.06.00 | 5,64 | 6,12 | 6,59 | 10,44 | 12,67 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,17 | -0,08 | -0,26 | -0,03 | +0,20 |
5. | 1:2 (%) | +2,53 | -1,31 | -3,70 | -0,28 | +1,39 |
6. | 1-3(zł/q) | +1,24 | -0,08 | +0,17 | +0,37 | +1,96 |
7. | 1:3 (%) | +21,98 | -1,31 | +2,58 | +3,54 | +15,47 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 04 - 16.06.2001 r. skupiono ogółem 49.879 szt. trzody, z czego 39.935 szt. (80,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 9.944 szt. (19,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 28,6% i kl. R - 28,1%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,0%.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 23/2001