aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Hereford

Hereford - z ras mięsnych stanowi największą populację bydła na świecie. Jest rasą średniego kalibru i wcześnie dojrzewa. Buhaje mają masę ciała 900 kg, a krowy 600 kg. Umaszczenie jest

31 maja 2004

Angus

Angus - zaliczana jest do małych ras mięsnych wcześnie dojrzewających i szybko rosnących. Dzięki pracom hodowlanym prowadzonym w USA uzyskano zwierzęta o wysokiej wyrostowości oraz późniejszym

31 maja 2004

Piemontese

Piemontese (rasa włoska) - jedna z najlepszych ras na świecie, bardzo wytrzymała na zróżnicowane warunki. Wybitne umięśnienie osobników męskich. Kaliber średni (buhaje 900 kg, przy 145 cm w

31 maja 2004

Limousine

Limousine (rasa francuska) - jest w naszych uwarunkowaniach, rasą najlepszą dla przemysłu mięsnego (wysokie walory rzeźne i kulinarne) i cenioną przez hodowców za łatwe porody i przeciętne

31 maja 2004

Charolaise

Charolaise (rasa francuska) - jest największą pod względem kalibru i masy ciała. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 1100-1300 kg i 150 cm wysokości w kłębie, a krowy 750-900 kg przy 140 cm w

31 maja 2004

Organizacja i prowadzenie stad bydła mięsnego

Gospodarstwa posiadające duży areał użytków zielonych i ziemi słabo wykorzystanej oraz możliwości powiększenia gospodarstw powinny rozważyć możliwości tworzenia stad mięsnych. Biorąc pod uwagę

31 maja 2004

Stado poszło na rzeź

Sołtys podgoleniowskiego Niewiadowa, właściciel krowy, u której wczesną wiosną stwierdzono pierwszy w województwie zachodniopomorskim przypadek BSE, pogodził się już z utratą stada -

28 maja 2004

Może konie?

W pierwszym kwartale bieżącego roku zapoczątkowano realizację wspieranego finansowo Krajowego Programu Rolno-środowiskowego (KPR) na lata 2004-2006. Ten przedział czasowy ustalony został

28 maja 2004

Wiedzą, co jedzą

Cena wołowiny w polskich sklepach wzrosła po 1 maja br. o kilkanaście procent. Jednak wygląda na to, że będzie ona rosła nadal. Potwierdzają to producenci mięsa. Wołowina drożeje w

28 maja 2004

Brak wieprzowego popytu

Skończyły się komunie, a sezon grillowy jeszcze dobrze się nie zaczął dlatego na rynku wieprzowiny umiarkowany popyt. I całe szczęście mówią w zakładach przetwórczych bo świń brakuje.

28 maja 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę