Produkujemy coraz więcej soków owocowych

26 stycznia 2016
Produkujemy coraz więcej soków owocowych
PAP / Wojciech Pacewicz

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak policzył Instytut w firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2015 roku, porównując do października 2014 roku, była większa o 36 proc.

Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się w październiku aż o 120 proc., wytwarzanych z owoców cytrusowych - o 19 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 5 proc.

Instytut policzył, że w dziesięciu miesiącach ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 roku o 14 proc., do 543,6 tys. ton.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się w tym okresie o 25 proc., z owoców cytrusowych - o 16 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 9 proc.

(PAP)


POWIĄZANE

9 września 2019 r. Zarząd KRIR przekazał opinię dotyczącą projektu rozporządzeni...

W połowie sierpnia tego roku pojawiły się informacje, że już niebawem rozpoczną ...

Krajowa Spółka Cukrowa S.A.  rozpoczęła kampanię cukrowniczą.  10 września skup ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę