Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

REALIZACJA MECHANIZMU PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY

22 stycznia 2016
REALIZACJA MECHANIZMU PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (od 4 do 8 stycznia  br.), największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy.

Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym okresie wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,3% całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (11,3%) i szynek (8%).

Dopłaty do  prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/2334 z dn. 14 grudnia 2015 r. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen.

FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 02 - 16 z dn. 13.01.16


POWIĄZANE

Od 17 maja do 27 czerwca 2021 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnict...

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu wydaje Dolnoślą...

Unijny bilans handlu zagranicznego jajami w skorupkach i przetworami z jaj na po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę