Spada produkcja przetworów mlecznych

25 stycznia 2016
Spada produkcja przetworów mlecznych
PAP / Paweł Pawłowski

W Polsce coraz mniej opłacalna staje się produkcja przetworów mleczarskich - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak podano w raporcie w okresie styczeń-październik 2015 roku produkcja wielu przetworów mlecznych była mniejsza niż w tym samym okresie 2014 roku.

Powód? IERiGŻ wyjaśnia, że dzieje się tak "z uwagi na dużo niższe ceny zbytu i pogorszenie opłacalności eksportu, a także mniejszy popyt krajowy na większość produktów".

Najgłębszy, bo o 22 proc. był - w okresie styczeń-październik 2015 roku - spadek produkcji pełnego mleka w proszku.

Również mniej wyprodukowano serów pleśniowych i proszkowanych (o 11 proc.), serów topionych (o 9 proc.), chudego mleka w proszku (o 7 proc.), serwatki (o 6 proc.), śmietany (o 5 proc.) oraz serów dojrzewających i jogurtów (po 3 proc.).

(PAP)


POWIĄZANE

W związku z listem otwartym Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Bi...

Agencja Rynku Rolnego przypomina, że w dniu 25 czerwca br. w myśl przepisu § 1 r...

Copa i Cogeca pochwalają decyzję Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości zakazuj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę