informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

UE – szybkie wykorzystanie wywozu pozakwotowego cukru

3 marca 2016
UE  – szybkie wykorzystanie  wywozu pozakwotowego cukru

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) NR 2016/259 dotyczące wywozu pozakwotowego cukru (L 49/7 z 2016 r.). Otwarta dwa tygodnie wcześniej rozporządzeniem nr 2016/190 druga transza eksportu cukru pozakwotowego w wysokości 700 tys.ton w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) została wykorzystana, ale nie cieszyła się tak dużym powodzeniem jak poprzednie kontyngenty wywozowe dla nadwyżek cukru.

Wnioski złożono na 790 tys. ton i dlatego KE zastosowała współczynnik akceptacji w wysokości 84,388187% (84% wnioskowanej ilości dostanie pozwolenie wywozowe).

Wnioski złożone  między 15 a 19 lutego zostało zmniejszone o wspomniany współczynnik akceptacji, a pozwolenia złożone między 22 a 26 lutego zostały odrzucone, bo limit został wykorzystany. Zawieszono także dalsze składanie wniosków.

Wnioski złożono zaledwie na 90 tys. ton więcej, niż wynosił limit.  Od lat nie było tak małego zainteresowania wywozem cukru pozakwotowego, chociaż w sezonie 2015/16 jego produkcja ma przekroczyć 4 mln ton. 

FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE


POWIĄZANE

Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) z 21.02.2019 światowa prod...

Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) z 8 marca br. światowa ...

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej opublikowało na swojej st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę