aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii

14 czerwca 2007
W dniu 5 czerwca 2007 roku do szpitala w Szczecinie przyjęto z Wolina dwie osoby z objawami zatrucia pokarmowego, następnie 6 bm. rozpoczęto leczenie jednej osoby ze Szczecina, a w dniu 9 bm. przyjęto do szpitalna kolejnego mieszkańca Wolina. Dziś odnotowano kolejne przypadki zatruć pokarmowych w województwie zachodniopomorskim.

Aktualnie liczba hospitalizowanych osób wynosi 15, z tego większość pochodzi ze Szczecina.
Wszystkie osoby łączy spożywanie tego samego produktu, tj. „surowej kiełbasy polskiej”, wytworzonej przez tego samego producenta z powiatu Kamień Pomorski.

Termin nabycia (spożycia) kiełbasy został określany na 19 do 21 maja 2007 roku, a więc 3 tygodnie wcześniej.

W/w produkt, wskutek decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kamieniu Pomorskim został wycofany ze sklepów, a kolejna decyzja administracyjna czasowo zakazała podmiotowi produkcję wyrobów surowych i półsurowych.
Została już ustalona ostateczna liczba dostawców surowca mięsnego, tj. 3 firmy z województwa zachodniopomorskiego, jedna firma z województwa łódzkiego i 4 firmy z województwa wielkopolskiego.

Główny Lekarz Weterynarii polecił przeprowadzenie natychmiastowej kontroli w zakładach w w/w województwach.

Ze wstępnych danych wynika, że przeprowadzono kontrolę z ramienia WIW Szczecin w podmiotach na terenie woj. zachodniopomorskiego, które figurują jako dostawcy surowca. Stwierdzono, że we wszystkich stacjach wytrawiania znajduje się właściwe wyposażenie, a odczynniki przechowywane są zgodnie z przepisami i mają aktualne terminy przydatności. Ponadto wszystkie osoby dokonujące badań w tych stacjach posiadają stosowne przeszkolenie dokonane przez PIW-PIB Puławy. Dokumentacja stacji wytrawiania była bez zastrzeżeń.
Jednocześnie należy podkreślić, że w miesiącu grudniu 2006 roku przeprowadzono szkolenie dla osób badających w kierunku włośni na terenie woj. zachodniopomorskiego, kierunkiem przedstawiciela PIW-PIB Puławy wraz z przekazaniem próbek do badań biegłości poszczególnym stacjom wytrawiania.
Z inicjatywy Wojewódzkiego Lekarza w Szczecinie, w dniu 14 czerwca 2007 roku o godz. 12.00., odbędzie się w Centrum Zarządzania Kryzysowego Wojewody spotkanie z udziałem Wojewody Zachodniopomorskiego, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Sanitarnej w celu omówienia dalszych działań mających na celu między innymi wykrycie sprawców zatrucia oraz możliwości ograniczenia ewentualnych dalszych zachorowań.



POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę