Biometan
a_bio-expo_ptak_750śniadanie_750

W Wielkiej Brytanii plaga bakterii salmonelli

21 października 2004

W Wielkiej Brytanii plagą stały się zatrucia bakteriami salmonelli. Problem okazał się na tyle duży, że śledztwo w sprawie epidemii wszczęła Agencja Bezpieczeństwa Żywności. Okazało się, że źródłem bakterii były hiszpańskie jaja używane przez brytyjskich producentów żywności.

Rodzimi drobiarze odetchnęli z ulgą, gdyż to na nich w pierwszej kolejności padły podejrzenia. Produkcja jaj przemysłowych w Wielkiej Brytanii wynosi rocznie ponad 8 tysięcy ton. To za mało, dlatego niezbędny jest import.


POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

Unia Europejska (UE) i Stany Zjednoczone (USA) poczyniły znaczne postępy w kieru...

Pod koniec kwietnia odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cog...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)śniadanie_750_2
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę