OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Wzrasta zakażenie mięsa wieprzowego bakteriami odpornymi na leki

19 stycznia 2009
Według raportu opublikowanego przez duński Instytut Żywności, wzrasta zakażenie mięsa wieprzowego bakteriami odpornymi na leki. W 1200 fermach pobrano próbki, spośród których 23 zawierały superodporne bakterie, tzw. ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). ESBL to enzym występujący u bakterii Salmonella, Escherichia coli i Klebsiella.

Dezaktywuje on antybiotyki zawierające penicylinę i cephalosporynę. Odporność ta może przenosić się na inne bakterie. W badaniach przeprowadzonych w 2005 r. bakterie ESBL występowały w 21 próbkach. Głównym powodem zwiększenia częstotliwości ich występowania jest wzrost zastosowania antybiotyków zawierających cephalosporynę. W 2007 roku w szpitalach zużyto ich 1984 kg - trzy razy więcej niż w 1997 r. W ciągu ostatnich siedmiu lat ich zastosowanie u bydła podwoiło się, a u świń - wzrosło o 500%.


POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę