Adama_15.03.2020
Azoty_16.03.2020

Czesi inwestują w Forfitera

23 maja 2011
W Czechach wkrótce możliwy będzie chów krokodyli na ubój. O pozwolenie na produkcję krokodylego mięsa stara się jeden z najbogatszych czeskich przedsiębiorców, właściciel holdingu agrochemicznego Agrofert Andrej Babisz.

Babisz przejął w tym roku jedyną w Republice Czeskiej farmę krokodyli.

Jak podaje dodatek gospodarczy dziennika "Mlada fronta Dnes", gospodarstwo mieści się w Velkim Karlovie na Morawach i obecnie spełnia rolę jednogatunkowego ogrodu zoologicznego, który odwiedzają wycieczki szkolne i rodziny z dziećmi. Babisz spodziewa się jednak, że już niedługo ministerstwo rolnictwa wyda odpowiednią zgodę i stanie się on jedynym producentem krokodylego mięsa w Unii Europejskiej.

- Obecnie możemy sprzedawać pojedyncze krokodyle kolekcjonerom. Pozwolenie stworzy nam nowe możliwości - twierdzi dyrektor finansowy firmy, pod którą podlega gospodarstwo w Velkim Karlovie, Milan Feranec.

O zgodę na produkcję mięsa ubiegał się - bez skutku - wcześniejszy właściciel farmy. Wiosną gospodarstwo przejął Babisz, a do tego czasu 250 krokodyli zdążyło nabrać wagi odpowiedniej do uboju.

- Zabijemy kilka sztuk i sprawdzimy, jakie jest zainteresowanie - podkreśla Feranec. Dodaje też, że ze względu na mało opłacalną produkcję firma chętnie pozbyłaby się większości zwierząt.

Hodowla krokodyli na mięso powszechna jest w RPA, Australii, Tajlandii czy na Kubie. Import egzotycznego mięsa do Czech jest zakazany.



POWIĄZANE

Marcin Korzonek osiągnął na rowerze wysokość 5900 m n. p. m. podczas wyprawy Kro...

Są na świecie ludzie, dla których ograniczenia najwyraźniej nie istnieją. Taką o...

Ostatnie lata przynoszą wiele przełomowych odkryć w dziedzinie dinozaurów. Nauko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę