,,OVOCURA'' - w wolnym tłumaczeniu oznacza ,,jajolecznictwo''

13 października 2012
OVOCURA to prowadzony w Polsce program badawczy, którego celem są wysokospecjalistyczne badania naukowe nad wykorzystaniem bioaktywnych składników jaj do produkcji suplementów diety sprzyjających poprawie zdrowia i jakości życia oraz preparatów biomedycznych stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Program realizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy oraz Akademię Medyczną we Wrocławiu, finansowany jest z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.
Inicjatorem programu jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Uczony ten jest autorem licznych prac naukowych na temat biosubstancji zawartych w jajach, prowadzi badania, między innymi, nad właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwnowotworowymi cystatyny białka jaja oraz jej wpływu na hamowanie tworzenia płytek amyloidowych, które są przyczyną choroby Alzheimera.

Produkcja jaj w Polsce
Krajowa produkcja jaj w 2011 r. stanowi  8,5 % całej unijnej produkcji jaj spożywczych.  Polski sektor jaj eksportuje 33% swojej produkcji.
Więcej danych w artykule :  Jaja w statystyce: http://www.kipdip.org.pl/article/id/757 .



POWIĄZANE

Aż 40 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa. Prawie połowa Europej...

W minioną sobotę, 16 lipca, podczas Mistrzostw Polski w Dojeniu Sztucznej Krowy ...

Bez snu nie ma RE:GENERACJI! Co zrobić, by dobrze spać? Trzeba zadbać o komfort ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę