CTR_80917FestiwalZupSwiata_250817_750

,,OVOCURA'' - w wolnym tłumaczeniu oznacza ,,jajolecznictwo''

13 października 2012
OVOCURA to prowadzony w Polsce program badawczy, którego celem są wysokospecjalistyczne badania naukowe nad wykorzystaniem bioaktywnych składników jaj do produkcji suplementów diety sprzyjających poprawie zdrowia i jakości życia oraz preparatów biomedycznych stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Program realizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy oraz Akademię Medyczną we Wrocławiu, finansowany jest z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.
Inicjatorem programu jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Uczony ten jest autorem licznych prac naukowych na temat biosubstancji zawartych w jajach, prowadzi badania, między innymi, nad właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwnowotworowymi cystatyny białka jaja oraz jej wpływu na hamowanie tworzenia płytek amyloidowych, które są przyczyną choroby Alzheimera.

Produkcja jaj w Polsce
Krajowa produkcja jaj w 2011 r. stanowi  8,5 % całej unijnej produkcji jaj spożywczych.  Polski sektor jaj eksportuje 33% swojej produkcji.
Więcej danych w artykule :  Jaja w statystyce: http://www.kipdip.org.pl/article/id/757 .



POWIĄZANE

Piotr Holewa, działkowiec z Raciborza, od 5 lat hoduje największe warzywa w kraj...

Instalacja „Zjadacz kurzu”, czyli rzeźba zbudowana z przemysłowego filtru powiet...

W krakowskim Muzeum Hutten-Czapskiego otwarto we wtorek wystawę "Szlachetne zdro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę