dnikukurydzy_210818

Poczciwa rzodkiewka

24 lipca 2009
Jest siostrą brukselki, kapusty i kalafiora. Zawiera w sobie dość witaminy C, by wspomagać wytwarzanie kolagenu niezbędnego do utrzymywania zdrowej skóry, tkanki kostnej, chrzęstnej, zębów, dziąseł. Pomaga także w gojeniu ran i poparzeń.

W starożytnym Egipcie niewolnicy hodowali ją specjalnie na potrzeby faraonów. Przez tysiąclecia służyła jako dobry środek moczopędny. A dziś jest popularna wśród odchudzających się, bo jest niskokaloryczna i zawiera małe ilości tłuszczu. Ale - uwaga - powinno się ją jeść w umiarkowanych ilościach.

Jest wiele jej odmian, np. czerwonych, czerwono-białych, czarnych lub całkowicie białych. I co najważniejsze - rzodkiewka zawiera związki siarki pomocne w ochronie przed niektórymi postaciami raka.





POWIĄZANE

Sąd okręgowy w Duesseldorfie skazał we wtorek 40-letniego mężczyznę na 10 miesię...

Prawdziwie letnie temperatury odnotowano w niedzielę w Bułgarii. W północno-wsch...

Mikroplastik można znaleźć w stolcu ludzi z całego świata – poinformowali naukow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę