Advertisement

Poczciwa rzodkiewka

24 lipca 2009
Jest siostrą brukselki, kapusty i kalafiora. Zawiera w sobie dość witaminy C, by wspomagać wytwarzanie kolagenu niezbędnego do utrzymywania zdrowej skóry, tkanki kostnej, chrzęstnej, zębów, dziąseł. Pomaga także w gojeniu ran i poparzeń.

W starożytnym Egipcie niewolnicy hodowali ją specjalnie na potrzeby faraonów. Przez tysiąclecia służyła jako dobry środek moczopędny. A dziś jest popularna wśród odchudzających się, bo jest niskokaloryczna i zawiera małe ilości tłuszczu. Ale - uwaga - powinno się ją jeść w umiarkowanych ilościach.

Jest wiele jej odmian, np. czerwonych, czerwono-białych, czarnych lub całkowicie białych. I co najważniejsze - rzodkiewka zawiera związki siarki pomocne w ochronie przed niektórymi postaciami raka.





POWIĄZANE

Twórcy programów graficznych takich jak CorelDRAW Graphics Suite 2017 czy platfo...

Creotech Instruments opiera swoją działalność nie tylko na przemyśle kosmicznym,...

Po modzie na uprawianie własnych ziół, pomidorów, truskawek, drzew i krzewów owo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę