Adama_15.03.2020
Azoty_16.03.2020

Polscy naukowcy chcą stworzyć superowoce

21 lutego 2015
Jak podał serwis radiogdansk.pl, na Politechnice Gdańskiej powstaje jedzenie przyszłości, zdrowsze niż wszystko, co do tej pory wyhodowano. Naukowcy korzystając z tzw. superowoców chcą wyciągnąć likwidujące toksyny przeciwutleniacze i umieścić je w nowo tworzonych pokarmach.

Choć pomysł brzmi futurystycznie, to wcale nie jest odległą perspektywą. Badania, na które zespół profesora Jacka Namieśnika dostał właśnie grant, już ruszyły i są zaplanowane na najbliższe pięć lat. Na razie chemicy pracują nad dwoma "superowocami" - jagodą kamczacką i miechunką peruwiańską.

Profesor chce wyodrębnić z owoców substancje, które neutralizują inne, szkodliwe, trafiające codziennie do naszych organizmów. Namieśnik wyjaśnia, że to pozwoli zacząć sztucznie produkować żywność, dodając do różnego rodzaju produktów żywnościowych określoną ilość przeciwutleniaczy. To ma zapewnić im prozdrowotne funkcje.

Więcej na http://www.radiogdansk.pl


POWIĄZANE

Marcin Korzonek osiągnął na rowerze wysokość 5900 m n. p. m. podczas wyprawy Kro...

Są na świecie ludzie, dla których ograniczenia najwyraźniej nie istnieją. Taką o...

Ostatnie lata przynoszą wiele przełomowych odkryć w dziedzinie dinozaurów. Nauko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę