W Polsce święto Hallowen nie jest obchodzone z takim rozmachem jak w Stanach Zjednoczonych. Jest to jednak doskonała okazja do
![](/semadmin/zasoby/Image/Kulinaria/Dynia/Dynie_2.jpg)
spotkania w gronie najbliższych i wypróbowania przepisów na okazjonalne przekąski. Przedstawiamy trzy szybkie przepisy z dynią w roli głównej, której właściwości odżywczych często nie doceniamy.
Halloween przywędrowało do USA dopiero w XIX wieku – dzięki emigrantom z Irlandii. Jednak już dwa tysiące lat temu Celtowie ostatniego dnia października odstraszali duchy wykonując przy tym specjalne rytuały. Dzisiaj to jedno z najbardziej komercyjnych świąt na całym świecie, a barwni przebierańcy, czarownice i inne strachy odwiedzają już nie tylko amerykańskie domy. W Polsce Halloween kojarzy się głównie z dynią. Choć zazwyczaj pełni rolę ozdoby, może być składnikiem pysznych przekąsek. Nie bez powodu owoc dyni króluje na naszych stołach jesienią. W tym czasie posiada największą wartość odżywczą. Ta pomarańczowa roślina jest niskokaloryczna, zawiera B-karoten, ma sporo potasu i witamin z grupy B. Ponadto idealnie nadaje się na przetwory, nie tracąc swoich właściwości. Prezentujemy kilka prostych przepisów, które sprawdzą się nie tylko na tą okazję.
Ze smakowitym wnętrzem
![](/semadmin/zasoby/Image/Kulinaria/Dynia/faszerowana dynia.png)
Faszerowaną dynię można przyrządzić na wiele sposobów, przygotowując „środek” na bazie różnych rodzajów mięs i dodatków. Ograniczeniem będzie jedynie nasza kulinarna wyobraźnia i gust. Tym razem proponujemy coś smacznego i lekkiego – farsz z ryżem i warzywami. Na początek odkrawamy górną część dyni i usuwamy nasiona. Środek nacieramy mieloną papryką wcześniej wymieszaną z pieprzem ziołowym oraz solą. Następnie drobno kroimy cebulę, czosnek, szczypiorek i cukinię. Pomidory parzymy, a potem obrane ze skórki kroimy w ćwiartki. Ugotowany ryż łączymy z warzywami, orzechami i oliwą. Na końcu farsz doprawiamy do smaku i napełniamy nim wnętrze dyni. Danie przykrywamy „czapeczką” i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Na ostro
![](/semadmin/zasoby/Image/Kulinaria/Dynia/dynia marynowana w occie.png)
Haloweenowa kuchnia powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Dlatego pozycją obowiązkową jest dynia marynowana w occie. Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań, przepis jest niezwykle prosty. Warzywo obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i zabieramy się do przygotowania zalewy. Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dodajemy ocet. Do zagotowanej zalewy wrzucamy kawałki dyni. Na końcu układamy warzywo w słoikach i przyprawiamy imbirem.
![](/semadmin/zasoby/Image/Kulinaria/Dynia/Krem z dyni.jpg)
Coś na rozgrzanie
Krem z dyni to prawdziwy klasyk, który doskonale sprawdzi się w zimowe wieczory. Potrawę możemy przygotować w zaledwie 40 minut, a jej przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotu nawet osobom stawiającym w kuchni pierwsze kroki. Wystarczy w garnku rozgrzać masło i oliwę, a następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz odrobinę kuminu. Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki dyni i podsmażamy, a potem razem z wywarem gotujemy przez 20 minut. Na końcu zupę miksujemy razem z serem. Danie podajemy z pieczywem, a jeśli chcemy zaskoczyć gości, możemy zaserwować ją w wydrążonej dyni.
Tegoroczne Hallowen może być początkiem kulinarnej przygody z dynią – idealnej do przyrządzenia na słodko, kwaśno albo ostro. Jest smaczna, lekka, a co najważniejsze zdrowa. Dlatego warto, aby zagościła w naszej kuchni na dłużej.
9211889
1