aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

28 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się lekcje warsztatowe będące kontynuacją spotkań pod hasłem „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. W tym dniu na stołach szkoły królowały ...

3 listopada 2015

Nie marnuj jedzenia – gotuj kreatywnie!

Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego jedzenia ląduje w ...

3 listopada 2015

Fakty i mity o sokach

O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości ...

3 listopada 2015

Włochy: zmierzch popularności młodego wina, Novello

Po latach rynkowych sukcesów i wielkiej popularności we Włoszech szybko mija moda na młode wino, czyli Novello. W tym roku przygotowano tylko 2 miliony butelek z tym trunkiem, czyli wielokrotnie mniej niż jeszcze niedawno temu.

2 listopada 2015

Trzy odsłony Portugalii na każdą porę roku

Miłośnicy zwiedzania z pewnością zachwycą się Lizboną i jej okolicami. Osoby tęskniące za przygodą, aktywnym wypoczynkiem czy piłkarskim talentem Cristiano Ronaldo – znakomicie poczują się na Maderze. Ci natomiast, którzy kochają luksus, ...

30 października 2015

Eksperci po raz osiemnasty ocenili żywność rodzimych producentów

Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym 28 października br. w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania ...

29 października 2015

Bułgaria wprowadzi podatek od produktów bogatych w kwasy tłuszczowe trans

Model węgierski i duński w zakresie opodatkowania śmieciowego jedzenia będzie od 1 stycznia 2016 wprowadzony również w Bułgarii. Nowe prawo o zdrowiu publicznym przenosi dyskusję w nowe ramy działania.

29 października 2015

Naukowcy: ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki

Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

28 października 2015

Witamina D – nieodkryty skarb na wyciągnięcie ręki

Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób ...

28 października 2015

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...

28 października 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę