aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W skierniewickim Instytucie Ogrodnictwa wyhodowano ponad 200 nowych odmian roślin

7 listopada 2016
W skierniewickim Instytucie Ogrodnictwa wyhodowano ponad 200 nowych odmian roślin
PAP / Marcin Bednarski

Ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych wyhodowano dotąd w Instytucie Ogrodnictwa (INHORT) w Skierniewicach. Ok. 7 proc odmian jabłoni w polskich sadach, 40-50 proc. kapusty, cebuli i papryki oraz ponad 70 proc. maliny to odmiany wyhodowane w Instytucie.

Niedawno wyhodowano tu także nową odmianę jabłoni, którą – jak powiedziała PAP dyrektor Instytutu prof. Małgorzata Korbin - trochę prowokacyjnie i z wielką nadzieją na powrót polskich jabłek na rynek wschodni, nazwano Putinka. Jabłka mają jasnoczerwony kolor, są słodkie, kruche i dość soczyste – dodała. Rozpoczęły się już pierwsze, laboratoryjne testy konsumenckie jabłek tej odmiany oraz analizy jej wartości produkcyjnej i rynkowej.

W Instytucie, który obchodzi w tym roku 65-lecie rozpoczęcia działalności badawczej w Skierniewicach, wyhodowano dotąd ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych, spośród których wiele znalazło swoje trwałe miejsce na rynku krajowym i światowym. Według danych IO, ok. 7 proc odmian jabłoni w polskich sadach, 40-50 proc. kapusty, cebuli i papryki oraz ponad 70 proc. maliny to odmiany wyhodowane w Instytucie. Wśród nowych odmian hodowli Instytutu wyróżniają się m. in. jabłonie Ligol i Ligolina, porzeczki Tihope i Polares, ogórki Edyp, Zefit i Ikar oraz maliny Polonez, Poemat i Przehyba.

Prof. Małgorzata Korbin podkreśla, że Instytut działa w oparciu o wieloletnią tradycję, wspieraną obecnie nowatorskimi kierunkami w pracach badawczych i stosowanych technologiach. ”Proces hodowlany rozpoczyna się od klasycznego zapylania wytypowanych roślin rodzicielskich. Uzyskane potomstwo poddaje się ocenie w warunkach polowych, co w przypadku jabłoni trwa od kilku do kilkunastu lat, a także ocenie laboratoryjnej przy użyciu nowoczesnych metod molekularnych” - dodaje.

Taki system pozwala na przyspieszenie etapu wytypowania siewek potomnych, uznanych za najwartościowsze pod względem barwy skórki owocu, jego walorów smakowych, zawartości substancji prozdrowotnych, odporności na choroby i szkodniki oraz innych cech rynkowych.

„Obecnie nie musimy latami czekać na wyniki długotrwałej i kosztowej oceny polowej, bowiem w wielu przypadkach już na etapie małych siewek można stwierdzić, która z roślin potomnych zawiera geny warunkujące cechy pożądane przez producentów i konsumentów” - dodała szefowa IO.

Przyznała, że zapotrzebowanie na nowe odmiany owoców i warzyw jest wciąż bardzo duże. Gusta konsumentów są bowiem bardzo zróżnicowane i dotyczy to nie tylko różnic między konsumentami z poszczególnych krajów czy kontynentów, ale widoczne są także różnice pokoleniowe. „Nasze ankiety wykazały, że dzieci i młodzież na ogół preferują owoce soczyste, twarde, lekko kwaśne, podczas gdy starsze osoby częściej wybierają owoce słodkie i kruche, które są łatwiejsze do spożycia” - oceniła.

Dochodzą do tego jeszcze względy fizjologiczne, bowiem na każdym etapie rozwoju organizm ma inne zapotrzebowanie na związki zawarte w pokarmie. „I tu wchodzimy w etap przetwarzania produktów i opracowania technologii, które pozwalają łączyć wartościowe substancje zawarte w owocach i warzywach różnych gatunków” - podkreśliła prof. Korbin.

Dużym zainteresowaniem cieszą się innowacyjne produkty spożywcze z owoców i warzyw opracowane w Instytucie, w tym soki mętne o wysokich wartościach prozdrowotnych czy chipsy z owoców i warzyw.

„Dla naszego zróżnicowanego wiekowo społeczeństwa opracowujemy obecnie soki mieszane, różniące się zawartością naturalnych substancji prozdrowotnych, które mają charakter tzw. żywności funkcjonalnej. Przykład stanowią zagęszczone soki jabłkowe z dodatkiem ułatwiającego trawienie, skoncentrowanego błonnika, pochodzącego z owoców i warzyw innych gatunków” - zaznaczyła.

W Instytucie trwają prace nad wytwarzaniem nowych odmian owoców i warzyw, m.in. odmian maliny, porzeczki, roślin kapustnych, ogórka, które dają duże, wysokiej jakości plony.

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach powstał na początku 2011 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczo-rozwojowych o długoletniej tradycji i bogatym dorobku badawczym i wdrożeniowym: Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka i Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka. Instytut posiada ośrodki i zakłady doświadczalne, pola oraz sady doświadczalne, w tym ekologiczne, a także bogatą bazę laboratoryjną.

Program badawczy Instytutu Ogrodnictwa obejmuje m.in. badania nad biologicznymi podstawami produkcji owoców, warzyw i roślin ozdobnych, biotechnologię, genetykę i hodowlę twórczą roślin ogrodniczych, agrotechnikę, ochronę roślin, szkółkarstwo i ochronę zasobów genowych roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, agroinżynierię, przechowalnictwo i przetwórstwo oraz uprawę grzybów jadalnych. Duże znaczenie w programie badawczym ma także pszczelnictwo.

(PAP)


POWIĄZANE

Kampania #PlantHealth4Life powraca! Europa jednoczy swoje wysiłki na rzecz zdrow...

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez Orga...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę