Adama_AgilTrinity_15.08.2020
GUS_230920_750x100_stat

1. lipca – Dzień Polskiej Borówki

2 lipca 2020
1. lipca – Dzień Polskiej Borówki

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

POLSKA_2001.png
 
Dzień Polskiej Borówki to symboliczny początek zbiorów borówki w naszym kraju. Jak każe tradycja, pierwszej degustacji dokonał najmłodszy członek borówkowej społeczności. W tym roku był to 11-miesięczny Mikołaj Wichłacz z Dobrzan, w powiecie stargardzkim, w Zachodniopomorskim.

Za każdym owocem stoi człowiek 
Sezon w ostatnich latach otwierało spotkanie plantatorów z konsumentami, prezentacje owoców i przetworów, które gromadziły licznych miłośników owoców jagodowych. W tym roku była to rodzinna uroczystość, która pozwoliła poczuć jak ważni są w tej branży ludzie.
 
Branża to wartości, którym plantatorzy hołdują i wspólna wizja rozwoju. Każda grupa producentów, to suma indywidualnych historii. W przypadku pierwszego pokolenia plantatorów często są to historie bardzo ciekawe. Dziś zwracamy uwagę na przepiękną historię rodziców Mikołaja - Dominiki i Marka.
 
- Wszystko zaczęło się w Londynie, gdzie spędziliśmy kilka dobrych lat swojego życia, a w Queen Garden kupiliśmy swoją pierwszą borówkę. Nazwaliśmy ją "Królowa". Sadzonka stała na parapecie, a z nią kiełkował pomysł na uprawę borówki. Postanowiliśmy wrócić i pracować w Polsce, na swojej ziemi, wśród rodziny i przyjaciół – opowiadają rodzice Mikołaja.

Dzień szacunku i podziękowań

Rodzice „borówkowego króla” gospodarzą dziś na ponad 10 hektarowej plantacji w miejscowości Kępno. Uważają, że za sukcesem borówki stoją ludzie, którzy zbierają owoce latem i którzy dbają o krzewy przez cały rok. Nieszczęście jest zawsze wtedy gdy owoce zostają na polach. W przypadku borówki częściej mówi się o tym co jest szczęściem plantatorów. Sytuacja kiedy sezonowi pracownicy, z uśmiechem na twarzy, wracają by stać się częścią borówkowej rodziny i pomóc przy kolejnych zbiorach.
 

Chcielibyśmy podziękować i powiedzieć, że należy im się ogromny szacunek, za trud tej pracy i zaangażowanie

- mówią Dominika i Marek Wichłacz. 

Ulubiony superowoc dietetyków

Borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców na świecie. W Polsce zdobyła w tym roku tytuł ulubionego owocu dietetyków. Przedsezonowy plebiscyt zorganizował największy branżowy portal Dietetycy.org.pl.
 
- Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu czynnikom ryzyka chorób cywilizacyjnych. Miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym – mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.
 
To co jednak najważniejsze są wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, mrożony, liofilizowany, a także w postaci soków, dżemów i przecierów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni.
 

Wybierając borówki cieszmy się ich sezonową dostępnością i wspierajmy lokalnych plantatorów

– dodaje dr Justyna Bylinowska.

Polskość borówki budują relacje z kolejnych plantacji – w Nidku koło Wadowic, w Powielinie, Sompolnie, w Grzymalinie koło Legnicy, Pustkowej Górze, z Krzeszowa, Grzybowa, Zawadki, Karcza, Podlinkowa i z gminy Ojrzeń w powiecie ciechanowskim. W tym sezonie z Dobrzan, Ozorkowa i ze wsi Krzemień w gminie Stromiec. Z każdym dniem lata borówka jest coraz bardziej polska.
 
- Mówiąc o szacunku dla pracy przy zbiorach, budujemy również świadomość dziewięciu miesięcy ciężkiej pracy poprzedzającej zbiór. 1 LIPCA to święto z akcentem na integrację i promocję miejsc produkcji. Naszym branżowym celem jest edukacja konsumentów i rozwój rynku. Chcemy by konsumenci, zwłaszcza młodzież, wiedzieli, że borówka jest uprawiana w Polsce, jest hitem naszego eksportu, bo ma wyjątkowe walory smakowe. W Polsce mamy bardzo dobry klimat do uprawy owoców jagodowych - mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Sondaż Kantar: już 71% Polaków je borówki w lecie

Popularność borówki systematycznie rośnie. W sezonie 2019 już 71% Polaków jadło borówkę, to siedem osób na dziesięć. 3% w sezonie jadło ją codziennie lub prawie codziennie, a 20% kilka razy w tygodniu. 38% co najmniej raz w tygodniu, a 59% deklarowało zakupy 2-3 razy w miesiącu. Danych dostarczył, podsumowujący sezon, sondaż Kantar realizowany w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.
Przed nami trzy miesiące zbiorów. Plantatorom życzymy udanego sezonu, a wszystkim konsumentom: smacznego!  



Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

2. PL-1600X1600.jpg
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw / Inspire


POWIĄZANE

Potrzebujesz szybkiej pożyczki i błyskawicznego przelewu pieniężnego? Wybierz po...

W najnowszym raporcie Zrównoważone, stabilne i bezpieczne rybołówstwo, organizac...

Bez względu na sytuację pandemiczną MLEKOVITA nie zwalnia tempa. Mleczarski konc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę