W dniu 1 października obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ KAKAO. Jest to dobry czas na chwilę refleksji i docenienie kakao - ważnego składnika „napoju bogów” i czekolady.
Zdrowotne walory ziarna kakaowego
Ziarno kakaowe jest jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów. Dobroczynne właściwości tych związków uruchomiły lawinę badań nad zależnością pomiędzy ich spożyciem a zdrowiem. Coraz więcej z nich potwierdza, że dieta bogata we flawonoidy zmniejsza ryzyko wielu chorób. Ostatnie badania wykazują, że u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym czekolada gorzka o zawartości 50 – 70% ziarna kakaowego zmniejsza ciśnienie. Ponadto flawonoidy usprawniają funkcje naczyń krwionośnych i krążenie wieńcowe, zmniejszają agregację płytek krwi, mają działanie przeciwzapalne oraz zwiększają wydolność antyoksydacyjną organizmu. Regularne spożywanie czekolady wpływa na obniżenie zawartości tzw. „złego cholesterolu” LDL i podnosi poziom HDL, tzw. „dobrego cholesterolu. Czekolada poprawia również samopoczucie. Ziarno kakaowca zawiera bowiem fenyloetyloaminę, która pobudza w organizmie produkcję endorfin zwanych potocznie hormonami szczęścia. Czekolada zawiera także składniki mineralne, głównie magnez, wapń, miedź i potas.
Pierwsze było – ziarno kakaowca. Historia czekolady.
Historia czekolady sięga czasów starożytnych Olmeków i Majów, zamieszkujących Amerykę Środkową. Pierwsze kakaowce uprawiane były przez plemię Olmeków, którzy zamieszkiwali Amerykę Środkową w 400 r. p.n.e. Później wiedza o kakaowcach została przekazana plemieniu Majów, którzy zajęli się uprawą. Aromatyczna czekolada związana była z wieloma aspektami ich życia społecznego. Przyrządzany z ziaren kakaowca czekoladowy napój uważany był za nektar bogów. Czekoladowym napojem witano nowonarodzone dzieci i żegnano zmarłych. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady – wykorzystywano ją jako lekarstwo na wiele przypadłości takich jak osłabienie, anemia czy problemy żołądkowe.
Do Europy ziarna kakao sprowadzili w XVI w. Hiszpanie. Napój przyrządzany z ziaren kakaowca był zdrowy ale gorzki, więc zmieniono jego recepturę dodając do niego cukier. Pierwsze wytwórnie czekolady powstały w Hiszpanii, później produkcją zaczęli zajmować się również Holendrzy, którzy zakładali plantacje kakaowca w tropikalnych krajach. Kolejno wyroby czekoladowe zdobywały popularność we Francji, w Niemczech, Szwajcarii. Przez długi czas czekolada jak i inne słodycze dostępne były tylko na królewskich i arystokratycznych stołach. Dopiero w XIX w. dzięki rozwojowi przedsiębiorstw czekolada stała się dostępna dla wszystkich.
W Polsce ziarno kakaowca zawitało w XVIII w. Największy rozkwit produktów czekoladowych nastąpił w dwudziestoleciu międzywojennym. Wtedy to w większych miastach bardzo popularne były pijalnie czekolady jak i same czekoladowe produkty, które sprzedawane były w eleganckich, wyszukanych opakowaniach.
Słodko – gorzko. Wzrost cen kakao.
Obecnie na rynku jest bardzo duży wybór produktów czekoladowych. Dziś ziarna kakaowca choć powszechnie znane, ponownie zyskują rangę surowca dla wybranych. Od 2023 roku ceny kakao poszybowały gwałtownie w górę - ceny kakao osiągnęły najwyższy poziom od prawie 50 lat.
Na wzrost cen kakao ma wpływ wiele czynników. Kryzys jest spowodowany między innymi problemami produkcyjnymi w Afryce Zachodniej, głównie w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, skąd pochodzi 70% światowego kakao. Rolnicy zmagają się z ekstremalnymi warunkami pogodowymi, które wpływają na mniejsze plony. Kryzys spowodowany jest także chorobami kakaowców, brakiem nowych nasadzeń w krajach pochodzenia, rezygnacją rolników z upraw kakao oraz starzejącymi się drzewami. Wszystkie te czynniki powodują, iż prognozowanie wielkości zbiorów, w tym także cen tego surowca, jest bardzo trudne. Dodatkowymi problemami branży w Polsce są m.in. wysoki VAT, nowe regulacje prawne, wysokie koszty produkcji i surowców, transportu oraz zatrudnienia.
W obliczu wysokich cen kakao i innych surowców, producenci muszą balansować między kosztami a zadowoleniem konsumentów. Pomimo wyzwań związanych ze wzrostem cen podstawowego składnika, producenci wyrobów czekoladowych dbają o najwyższą jakość produktów na każdym etapie całego łańcucha dostaw kakao.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele czekoladowych produktów. Oprócz tradycyjnych gorzkich i mlecznych czekolad możemy zajadać się również tymi z orzechami, rodzynkami lub z nadzieniem o smaku truskawki, wiśni czy mięty. Każdy znajdzie wśród tej bogatej oferty coś dla siebie.
Zatem świętujmy Światowy Dzień Kakao! Delektujmy się wyrobami na bazie ziarna kakaowego doceniając jak wyjątkowy surowiec mamy do dyspozycji. Dzielmy się z innymi tym co dobre. Pamiętajmy również, że walory zdrowotne czekolady są nie do przecenienia.
Życzymy Wszystkim dobrego świętowania Światowego Dnia Kakao!!!
oprac, e-red, ppr.pl