OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

3 proste nawyki na wzmocnienie odporności

27 listopada 2018
3 proste nawyki na wzmocnienie odporności
Newseria Lifestyle

O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.

 

1. Naturalnie 5 porcji

Według ekspertów do spraw żywienia, prawidłowa dieta to 5 różnorodnych posiłków, spożywanych regularnie co ok. 3-4 godziny. Bez względu na porę roku podstawę codziennego menu powinny stanowić warzywa i owoce. Jesienią i zimą ich dostępność jest ograniczona, szczególnie produktów sezonowych, jednak nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z ich spożywania. Bowiem, przez cały rok możemy sięgać po niskoprzetworzone produkty powstałe z warzyw i owoców takie jak np.: soki czy musy. Szklanka soku także tego pasteryzowanego, dostępnego w opakowaniu kartonowym może stanowić 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców. Warto o tym pamiętać szykując codzienny jadłospis, gdyż prawidłowa dieta i regularnie spożywane posiłki, zapewniające właściwy bilans energetyczny, wzmocnią odporność, a tym samym pomogą w budowaniu bariery ochronnej przed infekcjami.

 

2. Witaminy w każdym posiłku

Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. W okresie obniżonej odporności szczególnie warto włączać do codziennej diety produkty bogate w witaminę C i A, które naturalnie wspomagają wzmocnienie odporności. Powszechnie dostępnym źródłem witaminy C jest natka pietruszki, papryka, jarmuż, czarne porzeczki, cytrusy – a także soki powstałe z tych owoców, np.: już jedna szklanka soku pomarańczowego dziennie pokrywa aż 50-60% zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast prowitaminę A, czyli beta-karoten w największej ilości znajdziemy w marchewce, a także w pomidorach czy szpinaku.

 

3. Codzienna dawka ruchu

Oprócz zbilansowanej diety we wzmacnianiu odporności ważną rolę odgrywa także aktywność fizyczna. Nie bez przyczyny to właśnie ruch stanowi podstawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Ważne jest, aby ruszać się regularnie, a nie tylko przy ładnej pogodzie. Coraz mniej słonecznych dni nie powinno powodować rozleniwienia i spędzania wolnych chwil w zamkniętych pomieszczeniach – spacer lub wycieczka rowerowa nawet w czasie niewielkiego deszczu czy pierwszych przymrozków wspomogą pracę układu odpornościowego.

 

Właściwa dieta i aktywność fizyczna nie powinny być okresową zmianą naszych przyzwyczajeń, ale wyzwaniem, które codziennie realizujemy. Dzięki temu przez cały rok będziemy wspierać układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

 

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę