Adama_15.08-30.09.2021

Agromlecz:jak wielkim zagrożeniem może być COVID-19

22 września 2021
Agromlecz:jak wielkim zagrożeniem może być COVID-19

Jak Podaje POLPIG, w Europie zachodniej ceny tuczników stabilizują się na niskim poziomie. W Polsce dalsze spadki
Europejski rynek tuczników pozostaje w równowadze, a ceny stabilizują się w takich krajach jak Niemcy (1,25 €/kg VEZG), Dania, Belgia czy Austria. Natomiast notowania we Francji pokazują spadek ceny (-1₵ t/t), a w Hiszpanii (-2₵ t/t) za kilogram (wbc). W ciągu ostatnich 13 tygodni cena na Półwyspie Iberyjskim spadła o 45 centów. (ISN)

Na niemieckim rynku niski popyt spotkał się ze stosunkowo niską podażą żywca.                         Sytuację pogarsza pandemia koronawirusa, w której zakażeni pracownicy muszą przebywać na kwarantannie. Niektóre zakłady przetwórcze przy brakach kadrowych decydują się na czasowe zatrzymanie produkcji. Powoduje to zwiększenie presji na cenę skupu. Z inicjatywy niemieckich polityków doszło do spotkania producentów żywca, przetwórców i sieci handlowych, którego celem jest zażegnanie kryzysu w sektorze. W wyniku rozmów niektóre sieci handlowe zadeklarowały, że będą sprzedawały świeżą wieprzowinę pochodzącą wyłącznie ze zwierząt urodzonych i utrzymywanych przez cały proces produkcji w Niemczech. W rzeźniach widoczny jest zwiększony ubój likwidowanych macior. Prognozy wieloletnie zakładają, że pogłowie macior w Niemczech spadnie z obecnych 1,7 mln do 1,3 mln szt. w 2025 roku.

Na rynku krajowym dominują bardzo złe nastoje wśród producentów świń.                                  Od wielu miesięcy dokładają oni do każdej sztuki sprzedawanego tucznika. Średnia cena skupu tuczników w kl. E obecnie wynosi 5,65 zł/kg. Pomimo stabilizacji cen w Niemczech, krajowe skupy obniżyły cenę o 15 groszy za kilogram w stosunku do ubiegłego tygodnia.

Niektóre sieci handlowe zadeklarowały kupowanie wieprzowiny pochodzącej z tuczników wyprodukowanych w strefie III. Zainteresowanie tym surowcem może podnieć popyt w strefach czerwonych i ułatwić sprzedaż żywca.

Na krzyżowe skarmianie paszy wytworzonej z białek pochodzenia zwierzęcego będziemy jeszcze musieli poczekać na wprowadzenie procedur związanych z nadzorem weterynaryjnym. Na każdym etapie produkcji niezbędna będzie rejestracja pomiotów w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii oraz uzyskanie odpowiednich pozwoleń.

źródło: POLPIG


POWIĄZANE

18 października Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczyna wyp...

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Tegoroczne obchody odbywa...

Prezes KRUS dr Aleksandra Hadzik przekazała Państwu Małgorzacie i Markowi Borkow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę