A_BIO_AGRO_950

100-proc. brytyjska wieprzowina... z Polski

26 stycznia 2009
Po dziennikarskim śledztwie "Daily Mail" wyszło na jaw, że sprzedawana w supermarketach w UK "100-proc. brytyjska" wieprzowina pochodzi spod... polskiego Kętrzyna.
Dziennikarz "Daily Mail" prześledził proces produkcji konserwy wieprzowej sprzedawanej w jego lokalnym supermarkecie należącym do sieci Sainsbury's. W finale swojego dochodzenia dotarł do olbrzymiej farmy świń w północno-wschodniej Polsce.

Okazało się, że widniejący na puszce producent Smithfield Foods Ltd to mająca siedzibę w Norwich firma sprowadzająca mięso z farmy pod Kętrzynem. Smithfield nie jest zresztą wcale firmą brytyjską, lecz wielką amerykańską korporacją, która ma osiem wielkich przetwórni w Polsce.

Importerzy mięsa mogą bez przeszkód umieszczać na towarach napisy informujące, że jest to produkt brytyjski, jeśli był on pakowany na Wyspach. Nawet jeśli mięso pochodzi w 100 proc. z zagranicy. Jak pisze "Daily Mail", nawet 70 proc. wieprzowiny sprzedawanej w supermarketach Tesco, Asda czy Sainsbury's pochodzi nie tylko z Polski, ale również z Danii, Holandii czy Niemiec. Wygrywa ona na brytyjskim rynku z powodu zdecydowanie mniejszych kosztów jej produkcji.

Rodzimi producenci muszą trzymać się bowiem surowych przepisów dotyczących hodowli i traktowania zwierząt, co wpływa na ostateczną cenę. W innych krajach UE prawo nie jest aż tak restrykcyjne.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę