OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

250-300 piekarni wypadnie z rynku w 2014 r.

3 grudnia 2015
W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent. Ten rok z pewnością nie przyniesie ożywienia. A to oznacza, że upadnie kolejne 250-300 piekarni - alarmuje "Rzeczpospolita".

W 2014 r. spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych może spaść do 49,5 kg na osobę, prognozuje Instytut Polskie Pieczywo (IPP). W 2013 r. mogło sięgnąć 50,5 kg. Jeszcze w 1990 r. przekraczało 104 kg.
- Spożycie pieczywa maleje od wielu lat, ponieważ zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Jemy więcej przekąsek oraz płatków zbożowych. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne - mówi Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania.
Mniejsza popularność chleba i bułek najbardziej daje się we znaki małym i średnim piekarniom. - W 2013 r. mogło wypaść z rynku ok. 500 firm, czyli dwa razy więcej, niż powstało nowych. Kolejne 250 może zakończyć działalność w tym roku - szacuje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRPRP).
Z kolei IPP - który liczbę istniejących piekarni szacuje na 8,8-8,9 tys. - nie wyklucza, że w ubiegłym roku upadło ponad 300 piekarni. W tym roku może być podobnie.



POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę